19. mart 2015.19. mar 2015.
RAZGOVOR O VLADI U SENCI

SPREMNI DA PREUZMU VLAST

Pre dvadesetak dana Srbija je dobila svoju prvu Vladu u senci. Šta ovo telo predstavlja i koje su im ambicije za “Glas Podrinja“ objašnjava Daniela Lovrin Gavrilović, nekadašnja poslanica Demokratske stranke, a sada pomoćnik ministra u senci zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.
Pojasnite građanima šta predstavlja „Vlada u senci“ i kako u praksi ona funkcioniše u onim državama u kojima već postoji?
-Vlada u senci ili Vlada na čekanju, je opoziciona vlada, koja je spremna da preuzme vlast, kad do promene vlasti dođe. To je zapravo vid opozicionog delovanja u parlamentarnim zemljama, poznat kroz istoriju parlamentarizma.
Vlada u senci koju je formirala Demokratska stranka ima premijera i 14 ministara i njen cilj jeste kritika aktuelne vlasi, ali i predlaganje niza mera čije bi sprovođenje imalo za rezultat bolji život građana. Alternativa je ovoj, najgoroj, najnestručnijoj vladi, koju je Srbija imala u poslednjih dvadeset godina. Umesto ministra keramičara, lažnih doktora nauka i falsifikatora diploma, ministri u Vladi u senci, su stručni ljudi, ostvareni u svojim profesijama, koji hoće i znaju da vode državu. Da li je uopšte moguće porediti prof. dr Miodraga Stojkovića najuspešnijeg srpskog istraživača, ministra prosvete i nauke u Vladi u senci, i aktuelnog ministra Verbića, neka prosude sami građani .
Po kom principu će ova Vlada raditi?
-Vlada u senci, u skladu sa Poslovnikom o radu, održava redovne sednice jednom nedeljno, a na dnevnom redu Vlade su aktuelna državna pitanja. Na prošloj sednici se, između ostalog, raspravljalo o stanju u prosveti, koje je nažalost u poslednjih nekoliko godina sve gore. Smanjenje plata prosvetnim radnicima pod izgovorom da je štednja neophodna, je nedopustivo. Štrajk prosvetnih radnika ušao je u peti mesec, a vlast Aleksandra Vučića, umesto da rešava problem, najavljuje otkaze i dodatno smanjenje zarade štrajkačima. Demokratska stranka smatra da prosvetni radnici rade veoma važan i odgovoran posao. Za to moraju biti adekvatno plaćeni. Dok Aleksandar Vučić i njegovi ministri vide obrazovanje kao trošak, što za za njih možda i jeste jer kupovina diploma košta. Mi smatramo da je obrazovanje najbolja investicija koju jedna država može da uloži u svoju budućnost.
Koje su ambicije Vlade u senci ?
-Formiranje Vlade u senci je poruka građanima da postoje stručni i odgovorni ljudi koji znaju i hoće da vode ovu zemlju. Zato, pored kritike režima, koja je neizbežna, s obzirom na to da se katastrofalne greške prave u gotovo svim oblastima, Vlada u senci će definisati i čitav set mera koje će se bazirati pre svega na tome šta je interes građana. Smanjenja plata i penzija svakako nije u interesu građana, i Demokratska stranka se tome izričito protivi. Ni u jednoj uspešnoj zemlji nemate ovako surove mere štednje. Pod plaštom velikog reformatora, Vučić ne štedi jedino na sebi. Povećava izdatke za funkcionisanje Vlade, a za finansiranje stranačkih poslušnika je u budžetu, na poziciji ugovora o delu, opredelio čak stopedeset miliona evra.
S obzirom da ste pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vlade u senci, koje su vaše najveće zamerke na rad Ministarstva i šta smatrate da bi trebalo promeniti?
-Pre svega, Država je ove godine izdvojila skoro duplo manje para za socijalnu zaštitu, čime je zapravo dovela u pitanje funkcionisanje celog sistema. Prvi put posle dvehiljadite godine dolazimo u situaciju da centri za socijalni rad nemaju novca za gorivo i za druge troškove koji su neophodni za efikasan rad. Ako se tome doda smanjenje zarada zaposlenih i zabrana zapošljavanja na upražnjena radna mesta, potpuno je jasno da država , vodi neodgovornu socijalnu politiku.
Kao pomoćnik ministra Vlade u senci predložila sam pravac delovanja socijalne politike Demokratske stranke. Predložene su pre svega mere za smanjenje siromaštva i za poboljšanje života osoba sa invaliditetom i osoba sa smetnjama u razvoju kao i njihovih porodica. Zatim neophodna reforma ustanova socijalne zaštite, razvijanje službi za podršku i drugih oblika vaninstitucionalne zaštite.
Smatram da Demokratska stranka u domenu odgovorne socijalne politike ima izuzetan kredibilitet koji proizilazi iz konkretne primene socijaldemokratskih principa kada je, i tamo gde je bila u poziciji da vodi socijalnu politiku. Odličan primer je naš grad, u kome je Demokratska stranka kao stožer vlasti od dvehiljadite godine, kroz razvijanje usluga socijalne zaštite lokalnog karaktera, kao što su pomoć i nega u kući, dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, savetovalište za brak i porodicu, sigurna kuća za žrtve nasilja i td., pokazala šta znači i kako se vodi odgovorna socijalna politika.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa