29. april 2010.29. apr 2010.
UMESTO PORTRETA

HILANDARSKI IKONOPISAC TOMA

Tomislav Petrović, slikar i grafičar iz Beograda, učesnik Prvog šabačkog likovnog Sabora, posvećenik, u likovnom izrazu, umetnosti humanizma i renesanse, životno delo ostvario je ikonopisanjem Srpske carske lavre - Hilandara
Učesnik i član Umetničkog saveta Prvog likovnog Sabora, koji će u Šapcu biti održan u drugoj polovini maja, Tomislav Toma Petrović poznati je srpski slikar i grafičar.
Rođen je 12. januara 1936. godine u Beogradu. Školu za primenjene umetnosti završio je u Zagrebu 1959, a potom se godinu dana usavršavao na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, kod profesora Borelija. Na Akademiji primenjenih umetnosti - grafički odsek, u Beogradu, diplomirao je 1966. godine, u klasi profesora Mihaila S. Petrova.
Slike i grafička dela Tomislava Petrovića nalaze se u muzejima Srbije, galerijama i privatnim zbirkama u nekadašnjoj Jugoslaviji i, sada, u Srbiji, Italiji, Nemačkoj Velikoj Britaniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Austriji, Kini i Americi.
Izdao je pet grafičkih mapa u tehnikama bakroreza i svilotiska. Radio je ilustracije i vinjete za veliki broj novina, časopisa i poetskih knjiga.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa