19. mart 2015.19. mar 2015.
Aktivnost organizacije slepih iz Šapca

POSETA SA MNOGO LjUBAVI

Povodom Zakona o inkluzivnom obrazovanju, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Šapca je u saradnji sa Lukom Mladenovićem, predsednikom Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih iz Šapca posetila Školu za učenike oštećenog vida «Veljko Ramadanović» u Zemunu. Ova ideja je samo produžetak saradnje koja je započeta još početkom januara ove godine kada su studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače, posetili Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih u nameri da im poklone darove za božićne i novogodišnje praznike. Tih dana je povodom obeležavanja dana rođenja Luja Braja, u istoj organizaciji održano takmičenje u poznavanju Brajevog pisma. Ova manifestacija je zainteresovala studente i profesore Visoke škole strukovnih studija za vaspitače za obrazovanje, školovanje dece oštećenog vida. Upravo je to i bio neposredan povod za organizovanje stručne posete Školi za učenike oštećenog vida «Veljko Ramadanović» u Zemunu, koja je i ostvarena 16. marta. Studente i profesore Visoke strukovne škole za vaspitače i predstavnike Međuopštinske organizacije slepih, srdačno je dočekala Rada Laban, direktorka škole «Veljko Ramadanović».
Studenti su imali priliku da upoznaju rad ove poznate institucije koja slepoj i slabovidoj deci iz cele Srbije pruža mogućnost da se razviju u radno sposobne i samostalne osobe. U toku posete studenti su informisani o radu škole koji se zasniva na redovnom nastavnom planu i programu koji je prilagođen deci oštećenog vida i obuhvata predškolsko i pripremno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje i srednje obrazovanje i vaspitanje. Škola se bavi i ranom intervencijom, kućnom nastavom, obrazovanjem odraslih, a postoji mogućnost vanrednog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije i specijalnim programima.
Tokom posete, studenti su saznali mnogo zanimljivih i korisnih podataka o funkcionisanju škole, stručnoj podršci i nastavnim sredstvima za decu u sistemu inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja, Resursnom centru koji se bavi štampom na Brajevom pismu i uvećanom crnom tisku, snimanjem tonskih zapisa u studiju i izradom tiflodidaktičkih sredstava i igračaka. Studenti su u Biblioteci mogli da vide knjige koje se koriste u nastavi, atlase, albume i zbirke crteža, fizičke i političke geografske karte, društvene igre za slepe i slabovide, a u Muzeju da se upoznaju sa istorijatom Škole u vreme kada je u njoj radio Veljko Ramadanović. Ova stručna poseta je zanimljivo iskustvo bitno za svakog budućeg vaspitača, jer su studenti imali priliku da se upoznaju sa specifičnostima organizacije vaspitnog rada, preventivne zdravstvene zaštite i nege dece i učenika u Domu.
Prvi put je jedna invalidska organizacija, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih iz Šapca, organizovala edukativnu posetu Školi koja obrazuje slepu decu. Ovom posetom je Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Šapca dobila veliku podršku da svoje studente, buduće vaspitače nastavi da prektično edukuje za rad sa decom sa invaliditetom.
U tom duhu je i poruka koju su studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače iz Šapca napisali u čestitki na Brajevoj azbuci upućenoj učenicima škole «Veljko Ramadanović»: “U svakodnevnom životu teško prepoznajemo da primamo puno više nego što dajemo i da samo uz zahvalnost život postaje bogatiji“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa