19. mart 2015.19. mar 2015.
AKCIJA ROTARI KLUBA

UPOZORAVAJU I OPOMINjU

Rotari klub Šabac organizovao je u subotu, 22. marta, na Svetski dan voda, u centru grada akciju u kojoj su delili flajere i razgovarali sa građanima o značaju očuvanja vodnog potencijala ovog kraja. Ispred Zavoda za javno zdravlje sa zainteresovanima je razgovarao Igor Dragičević, a u ime Rotari kluba Zlatko Pavlović. Poslato je upozorenje da je Mačvi ostalo još 20 godina pijaće vode.
- Cilj naše akcije je podizanje svesti kod građanstva o potrebi zaštite tako bitnoga resursa u našem gradu tj. regionu, kakav je pijaća voda. Prema procenama stručnih ljudi, ako se nastavi ovako nepovoljan trend zagađenja za dve , a najviše tri decenije voda će postati potpuno neispravna, te i neupotrebljiva. Svi moramo postati svesni činjenice da vremena za akciju nema mnogo, i da je „odbrojavanje“ već počelo. Niko od nas neće imati čistu savest ukoliko se ovakav resurs prokocka. Ne treba ponavljati, ali svakako treba podsetiti, da će se u budućnosti veliki sukobi voditi oko izvora pijaće vode, rekao je Pavlović.
Navedeno je da je dominantan zagađivač pijaće vode poljoprivreda zbog korišćenja veštačkih đubriva. Sadržaj nitrata u podzemnim vodama pokazuje rastući trend pa se smatra da će za 20 do 30 godina ovaj resurs biti trajno degradiran i neupotrebljiv za piće. Na flajerima su navedeni načini na koje bi se voda mogla sačuvati, a uz to i ostvariti profit i zaposliti ljudi.
Promoterke Rotari kluba su na rolerima podelile 2.000 flajera.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa