Инфо

Берза

  • aero 800 ⚫ 0,00%
  • cero 1.000 ⚫ 0,00%
  • dnos 1.705 ⚫ 0,00%
  • impl 3.125 ▼ -4,05%
  • ineu 31.170 ▼ -0,06%
  • kmbn 2.850 ▲ 0,78%
  • kmbnpb 1.165 ⚫ 0,00%
  • niis 745 ⚫ 0,00%
  • prgs 32 ▲ 6,67%
(19. март 2015.)
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА „КОРАК“

ОБНОВА АТЛЕТСКЕ СТАЗЕ НА ГРАДСКОМ СТАДИОНУ

Ако питате било ког Шапчанина ко је Миле Исаковић, сви ће вам, без размишљања, одговорити да се ради о прослављеном шабачком рукометашу. Само мали број њих се сећа да је Миле Исаковић био и омладински првак Србије и дугогодишњи рекордер Шапца у скоку увис, одличан тркач на 110 м са препонама и члан победничких штафета 4 џ100 м.
Атлетика је једна од темељних и најраширенијих спортских грана, коју карактерише основни људски покрет и понашање, а која обухвата тркачке, бацачке и скакачке дисциплине. Због своје свеобухватности зовемо је, и истински јесте, краљица спортова. Атлетским вежбама се стиче физичка снага, издржљивост, брзина и окретност. Атлетске дисциплине се одликују моторичким кретањима помоћу којих се значајно утиче на подизање опште психофизичке способности појединца. Атлетика је полазиште и темељ за све остале спортове.
Атлетика је у Шапцу почела организовано да се тренира од 1930. године, у оквиру спортског друштва „Соко“, а већ 1939. године, екипа атлетичара шабачког „Сокола“ је на првенству београдске жупе заузела прво место. Тих година пред рат и у првим годинама после рата, Шабац је био један од водећих градова по развијености атлетског спорта у Србији.
После Другог светског рата, шездесете године су биле златно доба атлетике у Шапцу. На бази постигнутих резултата у том периоду и друштвеној спознаји о значају атлетике као спорта, 1970. године је, на новом градском стадиону, поред фудбалског игралишта изграђена и атлетска стаза, комплетно опремљена неопходном реквизитима за све атлетске дисциплине.
У годинама које следе, уместо да се настави са подршком развоју атлетике и даљег улагања у изградњу инфраструктуре и набавку нове и неопходне опреме, долази до постепеног и систематског уништавања Градског стадиона. Најпре је иза трибина, на земљишту стадиона, уместо свлачионица и простора за зимски тренинг атлетичара, изграђен низ стамбених објеката. Потом је на простору, на коме је требао да буде уређен помоћни фудбалски терен (простор до Тркалишта) изграђен низ пословних објеката, од којих многи ни до данас нису завршени, а од оних завршених ни један није у функцији спорта. Затим је уништено бацалиште за кладиво и диск (поред Мачвиног стадиона) и ту је направљен помоћни фудбалски терен, тако да данас наши бацачи тренирају на атлетском стадиону у Сремској Митровици.
У нарочито лошем стању је атлетска инфраструктура. После 45 година експлоатације, газећи слој атлетске стазе је исхабан, а асфалтна смеса рупкорм-подлоге се испостила и круни се, те је стаза стално прекривена клизавим слојем ризле. На оваквој подлози су спринтерима загарантоване повреде због проклизавања, а сви који иоле дуже трче, на тврдој подлози рупкорма убрзо добијају упале колена, тетива и скочних зглобова. Кроз залетишта за скок у даљ, троскок и скок с мотком је прорасла трава, за тренирање дисциплина са препонама се користе заварене пластичне цеви. Уместо свлачионица и тушева ту се, поред трибина, налази једна чесма и пољски веце без врата. И поред овога, Градски стадион је спортски објекат који користи највише спортских клубова и грађана у Шапцу. Број спортиста и рекреативаца се, у летњем периоду, на дневном нивоу, броји у стотинама.
Да не бисмо сачекали обележавање 90 година од почетка организованог бављења атлетиком у Шапцу и 50 година од изградње атлетске стазе на Градском стадиону, без те исте атлетске стазе, Грађанска иницијатива КОРАК покреће иницијативу, да се на градском стадиону у Шапцу уради модерна атлетска стаза пресвучена тартаном, какву наши спортисти и грађани заслужују.

Најновији број

25. април 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa