19. mart 2015.19. mar 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA „KORAK“

OBNOVA ATLETSKE STAZE NA GRADSKOM STADIONU

Ako pitate bilo kog Šapčanina ko je Mile Isaković, svi će vam, bez razmišljanja, odgovoriti da se radi o proslavljenom šabačkom rukometašu. Samo mali broj njih se seća da je Mile Isaković bio i omladinski prvak Srbije i dugogodišnji rekorder Šapca u skoku uvis, odličan trkač na 110 m sa preponama i član pobedničkih štafeta 4 dž100 m.
Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana, koju karakteriše osnovni ljudski pokret i ponašanje, a koja obuhvata trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je, i istinski jeste, kraljica sportova. Atletskim vežbama se stiče fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost. Atletske discipline se odlikuju motoričkim kretanjima pomoću kojih se značajno utiče na podizanje opšte psihofizičke sposobnosti pojedinca. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove.
Atletika je u Šapcu počela organizovano da se trenira od 1930. godine, u okviru sportskog društva „Soko“, a već 1939. godine, ekipa atletičara šabačkog „Sokola“ je na prvenstvu beogradske župe zauzela prvo mesto. Tih godina pred rat i u prvim godinama posle rata, Šabac je bio jedan od vodećih gradova po razvijenosti atletskog sporta u Srbiji.
Posle Drugog svetskog rata, šezdesete godine su bile zlatno doba atletike u Šapcu. Na bazi postignutih rezultata u tom periodu i društvenoj spoznaji o značaju atletike kao sporta, 1970. godine je, na novom gradskom stadionu, pored fudbalskog igrališta izgrađena i atletska staza, kompletno opremljena neophodnom rekvizitima za sve atletske discipline.
U godinama koje slede, umesto da se nastavi sa podrškom razvoju atletike i daljeg ulaganja u izgradnju infrastrukture i nabavku nove i neophodne opreme, dolazi do postepenog i sistematskog uništavanja Gradskog stadiona. Najpre je iza tribina, na zemljištu stadiona, umesto svlačionica i prostora za zimski trening atletičara, izgrađen niz stambenih objekata. Potom je na prostoru, na kome je trebao da bude uređen pomoćni fudbalski teren (prostor do Trkališta) izgrađen niz poslovnih objekata, od kojih mnogi ni do danas nisu završeni, a od onih završenih ni jedan nije u funkciji sporta. Zatim je uništeno bacalište za kladivo i disk (pored Mačvinog stadiona) i tu je napravljen pomoćni fudbalski teren, tako da danas naši bacači treniraju na atletskom stadionu u Sremskoj Mitrovici.
U naročito lošem stanju je atletska infrastruktura. Posle 45 godina eksploatacije, gazeći sloj atletske staze je ishaban, a asfaltna smesa rupkorm-podloge se ispostila i kruni se, te je staza stalno prekrivena klizavim slojem rizle. Na ovakvoj podlozi su sprinterima zagarantovane povrede zbog proklizavanja, a svi koji iole duže trče, na tvrdoj podlozi rupkorma ubrzo dobijaju upale kolena, tetiva i skočnih zglobova. Kroz zaletišta za skok u dalj, troskok i skok s motkom je prorasla trava, za treniranje disciplina sa preponama se koriste zavarene plastične cevi. Umesto svlačionica i tuševa tu se, pored tribina, nalazi jedna česma i poljski vece bez vrata. I pored ovoga, Gradski stadion je sportski objekat koji koristi najviše sportskih klubova i građana u Šapcu. Broj sportista i rekreativaca se, u letnjem periodu, na dnevnom nivou, broji u stotinama.
Da ne bismo sačekali obeležavanje 90 godina od početka organizovanog bavljenja atletikom u Šapcu i 50 godina od izgradnje atletske staze na Gradskom stadionu, bez te iste atletske staze, Građanska inicijativa KORAK pokreće inicijativu, da se na gradskom stadionu u Šapcu uradi moderna atletska staza presvučena tartanom, kakvu naši sportisti i građani zaslužuju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa