19. mart 2015.19. mar 2015.
FOLKLORNE MANIFESTACIJE

“ĐIDO“BRONZANI U ČAČKU

Na Republičkom festivalu folklornih ansambala KUD Srbije, održanom prošle nedelje u Čačku u konkurenciji 16 najboljih ansambala u državi, devojke i mladići prvog sastava FA “Đido“ iz Bogatića osvojili su bronzanu plaketu. Pored toga specijalni žiri ove manifestacije folklora dodelio je Diplomu FA “Đido“ za uspešan istraživački rad, primenjen u novoj koreografiji ansambla “Ubrađivanje mlade“, koju je na scenu postavio Miloš Simić, umetnički rukovodilac “Đida“. On je sa ovim ansamblom i ranije osvajao više vrednih priznanja u zemlji i inostranstvu, gde su nastupali.
Pre završne smotre u Čačku, selektorska komisija Saveza amatera Srbije je od preko 400 registrovanih folklornih ansambala u Srbiji odabrala 16 najboljih za republičko predstavljanje. “Đido“, već tradicionalno punih 15 godina učestvuje na ovom festivalu s raznim selekcijama i gotovo uvek se vraća sa nekim od visokih priznanja. Tako je bilo i ovog puta.
- Učestvovalo je pet ansambala iz Vojvodine, dva sa Kosova i Metohije, a ostali sa šireg prostora Srbije. Posebno me raduje osvojeno priznanje, zbog naglašeno autentičnog izvođenja igara i zaista prelepih narodni nošnji našeg kraja, što je posebno došlo do izražaja u koreografiji “Ubrada mlade“. Za sve pored članova folklora, zasluge pripadaju i Narodnom orkestru ansambla, pod upravom Zorana Puzića, kao i vokalnom solisti Stevi Saviću. Napomenuću još da su svi ansambli imali 25 minuta za predstavljanje, kaže Miloš Simić, umetnički rukovodilac “Đida“.
Bogatinski folklorni ansambl predstavlja uspešno opštinu i svoj širom Srbije i celog sveta, a godinama postoji i radi u okviru KOC Bogatić, čiji je direktor Ivan Radovanović.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa