19. mart 2015.19. mar 2015.
Sutra se biraju najbolji recitatori opŠtine Krupanj

OPŠTINSKO TAKMIČENjE RECITATORA

Takmičenje recitatora opštine Krupanj se održava u petak 27. marta 2015. godine u Biblioteci „Politika“ Krupanj sa početkom u 10 časova. Prema propozicijama svaka škola bira recitatore u kategorijama mlađi uzrast (učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), srednji uzrast (učenici od petog do osmog razreda osnovne škole) i stariji uzrast (srednjoškolci i mladi do 23 godine).
Kriterijumi po kojima stručna komisija ocenjuje recitovanje jedinstveni su za sve smotre (odeljenjske, školske, opštinske, okružne i republičku) i za sva tri uzrasta i sadrže izbor pesme primeran uzrastu i polu recitatora, akcentuaciju i dikciju, ostvarenje misaono-emotivnih sadržaja pesme, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja. Recitatori govore po jednu pesmu, istu na svim nivoima takmičenja koja se govori napamet i može da traje najviše tri minuta za mlađi i srednji uzrast, a najviše četiri minuta za stariji uzrast.
Osnovni ciljevi smotri recitatora su razvijanje osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, upućivanje u složene sadržaje poezije koja nastoji da odgonetne smisao života i obuhvata sveukupno ljudsko iskustvo, kultivisanje govornog izraza i razvijanje što humanije komunikacije među ljudima, traganje za suštinskim vrednostima pesme i što sugestivnije iskazivanje misli i osećanja pesnika, popularisanje poezije i širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije.
Interesantno je i to da je svake godine sve veće interesovanje mladih za ovu vrstu takmičenja u kome se oni, na zadovoljstvo svih, oprobavaju u veštinama recitovanja poezije domaćih i stranih pesnika. Na opštinskom takmičenju recitatora se bira po troje najuspešnijih u svim uzrastima koji će opštinu Krupanj predstavljati na Okružnoj smotri recitatora zakazanoj za petak 24. aprila 2015. godine u Biblioteci „Politika“ Krupanj sa početkom u 10 časova.
D. Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa