19. mart 2015.19. mar 2015.
ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE DRUŠTVA PČELARA “ŠABAC“

NOVO RUKOVODSTVO

Izbornom Skupštinom od 22. marta 2015. godine, Društvo pčelara „Šabac“ iz Šapca, završilo obeležavanje jubileja: 120 godina rada i postojanja. Skupštinska sednica je održana u Centru za stručno usavršavanje grada Šapca na Letnjikovcu
Izveštaj o radu Društva za 2014. godinu podneo je dosadašnji predsednik Branislav Đuričić. Izneo je, između ostalog, da je Društvo osnovano 10. aprila davne 1894. godine, pa je tako jedno od najstarijih, ali i najbrojnijih udruženja pčelara u Srbiji. Ono je u 2014. godini brojalo 208 članova, od kojih su 152 registrovana u Savezu pčelarskih organizacija Srbije. Članovi Društva poseduju preko 10.000 pčelinjih zajednica, od kojih su u 2013. godini, prema zvaničnim podacima Saveza, proizveli 217 tona meda. Time je za 15 tona povećana proizvodnja u odnosu na 2012. godinu, u kojoj su šabački pčelari, po zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, objavljenim i u časopisu „Pčelar“, bili na prvom mestu u Srbiji.
Po razmatranju i usvajanju Izveštaja, reč je dobio Petar Lončar, član Gradskog veća Šapca. Lončar je, kao predstavnik Gradske uprave, čestitao pčelarima na marljivosti, dobroj organizaciji rada Društva i impresivnim proizvodnim rezultatima. Istakao je i ulogu Direkcije za poljoprivredu Grada, koja godinama prati i pomaže rad Društva, kao i svoje lično angažovanje na organizovanju Savetovanja pčelara 2010. godine u Šapcu, na kojem su gosti i predavači bili ruski akademici prof. dr Krivcov i prof. dr Lebedev.
Zatim se pristupilo izboru novog rukovodstva. Za predsednika Društva izabran je Milan Gligorić iz Varne, a za članove Predsedništva: Branislav Ćirić, Branislav Vuletić, Aleksandar Gajić, Dragan Malešević, Zoran Veselinović i Zvonko Marić. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, na čelu sa najpoznatijom šabačkom pčelarkom, Milenom Džagić.
Nakon pauze za osveženje specijalni gost Društva dr Rodoljub Živadinović predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije održao je dvočasovno predavanje o završetku projekta “Reka meda“, koji fi-nansijski podržava Evropska unija neophodnosti dosledne primene pravila Dobra pčelarska praksa“, kako bi naš med i dalje bio izvoznog kvaliteta najnovijim saznanjima pčelarske nauke o suzbijanju pčelinjeg krpelja varoe i aktuelnoj problematici srpskog pčelarstva
R. Pejanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa