Инфо

Берза

  • aero 800 ⚫ 0,00%
  • cero 1.000 ⚫ 0,00%
  • dnos 1.705 ⚫ 0,00%
  • impl 3.125 ▼ -4,05%
  • ineu 31.000 ▼ -0,61%
  • kmbn 2.850 ▲ 0,78%
  • niis 740 ▼ -0,67%
  • prgs 32 ▲ 6,67%
(19. март 2015.)
ПОДРШКА ГРАДА ЗА ПРОДОР НА НОВА ТРЖИШТА

ПРИЈЕМ ЗА ВОЋАРЕ

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приредио је прошлог четвртка пријем за најбоље воћаре који су пре две недеље боравили у Италији
Пољопривреда представља велику развојну шансу читавог краја, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на пријему који је организовао за воћаре који су боравили у Италији. Том приликом додао је да се нада да ће успостављени контакти допринети лакшем пласману нашег воћа на другу највећу велетржницу у Европи.
- Значај путовања у Италију је веома велик. Произвођачи су имали прилику да виде како изгледа једна од највећих велетржница у Европи и који стандарди постоје на њој. Као град желимо да пружимо прилику нашим пољопривредницима да зараде. Они то могу урадити само ако заједно успемо да пронађемо нова тржишта и купце, при том поштујући услове које та тржишта диктирају. Мислим да су воћари схватили да имају велику шансу. Ако наставе да производе квалитетну робу, као што су и до сада радили, и прилагоде се европском моделу паковања воћа, имаће прилику да зараде. Град ће се трудити да нађе купце, те очекујем да успоставимо још чвршћу сарадњу са Миланском велетржницом и да се наша роба ускоро нађе на њиховим тезгама, рекао је Зеленовић.
По квалитету, домаће воће не заостаје за оним које се налази у понуди у Милану, док произвођачи треба да усагласе начин паковања са постојећим у Европи, најупечатљивији су утисци воћара.
- По квалитету можемо да се меримо са Италијанима без проблема. Мало више пажње морамо да посветимо паковању, јер купци у Европи набављају мале, дневне количине воћа. Постоје паковања од пола килограма, 250 грама, па чак и мања, у зависности од врсте и цене воћа. Наша шанса лежи у јагодичастом воћу, које на европском тржишту има веома добру цену. То пружа могућност свим воћарима из овог краја, а посебно произвођачима из Поцерине, која има најбоље услове за узгој ових врста. Италијани су поуздани партнери, промет на Миланској велетржници уверава да проблем са пласманом не би постојао. Руски купци су важни, али се дешава да долазе у таласима, да их често нема, те нам ова могућност за продају воћа и поврћа у Италији делује веома примамљиво, рекао је Богољуб Симић, председник Удружења воћара.
Организатори путовања, представници Дирекције за пољопривреду веома су задовољни боравком у Милану и околини.
- На Миланској велетржници се годишње прода више од милион тона воћа и поврћа. У широкој понуди наших произвођачи су видели да имају шансу да се равноправно надмећу. Битно је да они знају да робу коју производе прилагоде потребама европских купаца, што није баук. Посетили смо и фирму која се бави куповином и паковањем воћа и поврћа у мала паковања. Обишли смо и предузетника који се бави узгојем зелене салете и парадајза. Наши произвођачи су на лицу места могли да виде како изгледају паковања воћа и поврћа припремљена у малим паковањима за пласман на тржницу, а да се упознају и са тим шта је дозвољено користи од хемијских препарата приликом узгова воћа и поврћа, рекао је Зоран Милетић из Дирекције за пољопривреду.
Позитивне утиске из Италије носи и Душан Костадиновић, члан Градског већа.
- Пољопривреда је од изузетног значаја за Шабац и околину. Зато град и реализује низ мера како би се унапредила производња. Једна од тих мера је и едукативно путовање у Милано и регију Ломбардија. Верујемо да је боравак у Италији био од користи произвођачима, и сигуран сам да ћемо успоставити чвршћу сарадњу са Миланском велетржницом, како би се производи из нашег краја ускоро нашли на том тржишту, навео је Костадиновић.
Произвођачи поручују да су највећи извозни адути на захтевном европском тржишту трешња, јагода и малина. Пласман на Миланској велетржници осигурава континуитет у продаји, што, према речима воћара, уз спорадично интересовање откупљивача из Русије, ствара могућност за пристојну зараду и улагање у нове засаде.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa