19. mart 2015.19. mar 2015.
PODRŠKA GRADA ZA PRODOR NA NOVA TRŽIŠTA

PRIJEM ZA VOĆARE

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je prošlog četvrtka prijem za najbolje voćare koji su pre dve nedelje boravili u Italiji
Poljoprivreda predstavlja veliku razvojnu šansu čitavog kraja, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na prijemu koji je organizovao za voćare koji su boravili u Italiji. Tom prilikom dodao je da se nada da će uspostavljeni kontakti doprineti lakšem plasmanu našeg voća na drugu najveću veletržnicu u Evropi.
- Značaj putovanja u Italiju je veoma velik. Proizvođači su imali priliku da vide kako izgleda jedna od najvećih veletržnica u Evropi i koji standardi postoje na njoj. Kao grad želimo da pružimo priliku našim poljoprivrednicima da zarade. Oni to mogu uraditi samo ako zajedno uspemo da pronađemo nova tržišta i kupce, pri tom poštujući uslove koje ta tržišta diktiraju. Mislim da su voćari shvatili da imaju veliku šansu. Ako nastave da proizvode kvalitetnu robu, kao što su i do sada radili, i prilagode se evropskom modelu pakovanja voća, imaće priliku da zarade. Grad će se truditi da nađe kupce, te očekujem da uspostavimo još čvršću saradnju sa Milanskom veletržnicom i da se naša roba uskoro nađe na njihovim tezgama, rekao je Zelenović.
Po kvalitetu, domaće voće ne zaostaje za onim koje se nalazi u ponudi u Milanu, dok proizvođači treba da usaglase način pakovanja sa postojećim u Evropi, najupečatljiviji su utisci voćara.
- Po kvalitetu možemo da se merimo sa Italijanima bez problema. Malo više pažnje moramo da posvetimo pakovanju, jer kupci u Evropi nabavljaju male, dnevne količine voća. Postoje pakovanja od pola kilograma, 250 grama, pa čak i manja, u zavisnosti od vrste i cene voća. Naša šansa leži u jagodičastom voću, koje na evropskom tržištu ima veoma dobru cenu. To pruža mogućnost svim voćarima iz ovog kraja, a posebno proizvođačima iz Pocerine, koja ima najbolje uslove za uzgoj ovih vrsta. Italijani su pouzdani partneri, promet na Milanskoj veletržnici uverava da problem sa plasmanom ne bi postojao. Ruski kupci su važni, ali se dešava da dolaze u talasima, da ih često nema, te nam ova mogućnost za prodaju voća i povrća u Italiji deluje veoma primamljivo, rekao je Bogoljub Simić, predsednik Udruženja voćara.
Organizatori putovanja, predstavnici Direkcije za poljoprivredu veoma su zadovoljni boravkom u Milanu i okolini.
- Na Milanskoj veletržnici se godišnje proda više od milion tona voća i povrća. U širokoj ponudi naših proizvođači su videli da imaju šansu da se ravnopravno nadmeću. Bitno je da oni znaju da robu koju proizvode prilagode potrebama evropskih kupaca, što nije bauk. Posetili smo i firmu koja se bavi kupovinom i pakovanjem voća i povrća u mala pakovanja. Obišli smo i preduzetnika koji se bavi uzgojem zelene salete i paradajza. Naši proizvođači su na licu mesta mogli da vide kako izgledaju pakovanja voća i povrća pripremljena u malim pakovanjima za plasman na tržnicu, a da se upoznaju i sa tim šta je dozvoljeno koristi od hemijskih preparata prilikom uzgova voća i povrća, rekao je Zoran Miletić iz Direkcije za poljoprivredu.
Pozitivne utiske iz Italije nosi i Dušan Kostadinović, član Gradskog veća.
- Poljoprivreda je od izuzetnog značaja za Šabac i okolinu. Zato grad i realizuje niz mera kako bi se unapredila proizvodnja. Jedna od tih mera je i edukativno putovanje u Milano i regiju Lombardija. Verujemo da je boravak u Italiji bio od koristi proizvođačima, i siguran sam da ćemo uspostaviti čvršću saradnju sa Milanskom veletržnicom, kako bi se proizvodi iz našeg kraja uskoro našli na tom tržištu, naveo je Kostadinović.
Proizvođači poručuju da su najveći izvozni aduti na zahtevnom evropskom tržištu trešnja, jagoda i malina. Plasman na Milanskoj veletržnici osigurava kontinuitet u prodaji, što, prema rečima voćara, uz sporadično interesovanje otkupljivača iz Rusije, stvara mogućnost za pristojnu zaradu i ulaganje u nove zasade.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa