Info

19. mart 2015.19. mar 2015.
ODRŽAN SKUP SAVEZA UDRUŽENjA MEDICINSKIH SESTARA PREDŠKOLSKIH USTANOVA SRBIJE

ZA DOBROBIT DECE

Predškolska ustanova „Naše dete“ tokom proteklog vikenda bila je domaćin Komisije za selektiranje radova koji su po konkursu pristigli u Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije. Izabrani radovi biće predstavljeni na „Stručnim susretima“ koji će biti održani od 4. do 7. juna na Zlatiboru u Studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ uz podršku Ministarstva prosvete.
- Mi predstavljamo reprezentativno strukovno udruženje koje radi na teritoriji Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete u skladu sa propisima i pripremamo 18. Tradicionalne stručne susrete medicinskih sestara preškolskih ustanova Srbije. Od pre nekih šest ili sedam godina zajedno sa nama su i medicinske sestre vaspitači koji rade u Republici Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Komisiju čine članovi Upravnog odbora Udruženja, predsednici, potpredsednici, sekretari i članovi regiona. Sa nama su ovde i prosvetni savetnici Školske uprave sa sedištem u Novom Sadu i Beogradu Vesna Jovicki i Jerka Đorđević. Imamo direktore predškolskih ustanova, Savskog venca, Rakovice. Tu nam je gošća Senka Vuksanović iz Javne predškolske ustanove sa Cetinja i dr Andrija Pešterac kao ekspert iz oblasti pedagogije fizičkog ““ rekla je strukovna medicinska sestra Jadranka Spasić, predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara koja radi u predškolskim ustanovama Srbije.
Od osamdeset sedam radova koji obuhvataju razne istraživačke razvojne oblasti u radu sa decom odabraće se najbolji.
- Na nama je ovde da pogledamo kvalitet tih radova, da neke stvari doradimo i pripremimo za prezentaciju na „Susretima“ gde cela Srbija dolazi. Mi ovde procenjujemo kvalitet radova po određenim kriterijumima tako da na osnovu tih stvari dajemo povratnu informaciju autorima, itd. Prosto težimo da podignemo nivo kompentencije s jedne strane, a i neposredno praksu rada sa decom da bi taj razvoj dece bio na višem, solidnijem nivou. Prošle godine, kao i ove, akcenat smo stavili na motoriku. Zdravi stilovi življenja su nešto što je naša neminovna perspektiva i to mora da se počne od jaslenog uzrasta. To je taj holistički pristup. Gledamo pre svega dobrobit dece. To je suština, da deca stvarno u tome uživaju ali da to budu kvalitetne aktivnosti u saradnji sa roditeljima ““ dodao je dr Andrija Pešterac, predsednik Komisije već četvrtu godinu za redom.
Ove godine među radovi našlo se i pet projekata Predškolske ustanove „Naše dete“ koja se već godinama unazad na „Stručnim susretima medicinskih sestara vaspitača“ predstavlja sa kvalitetnim projektima.
- Mi svake godine učestvujemo sa radovima. Naše medicinske sestre prave projekte zajedno sa našim saradnicima. Drago mi je što se ove godine skup održava ovde, što Komisija radi u Šapcu. Mogu da kažem da se Predškolska ustanova što se tiče vaspitno-obrazovnog rada rangira jako visoko u Srbiji a tu su i rezultati. Svake godine imamo projekte na nivou Srbije gde predstavljamo svoju ustanovu kako vaspitači tako i medicinske sestre ““ istakla je direktorka Marica Vuletić.
Predstavnike Saveza medicinskih sestara vaspitača, članove Upravnog odbora ovog strukovnog udruženja, direktore predškolskih ustanova i stručne saradnike psihologe, pedagoge i logopede prošlog petka u sali Hotela „Sloboda“ pozdravio je i zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
- Vaspitačima poveravamo najvrednije što imamo ““ našu decu. Zato je važno da oni budu stručni i posvećeni, a unapređenju njihovog znanja i stručnosti doprinose upravo ovakvi skupovi. Šabačka ustanova je domaćin kolegama iz cele Srbije upravo zato što se odgovorno radi i brine o deci u ovoj ustanovi. Siguran sam da će razmena iskustava i na ovom skupu u Šapcu doprineti budućem dobrom i uspešnom radu sa najmlađima - rekao je zamenik gradonačelnika Pajić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa