29. april 2010.29. apr 2010.
DECENTRALIZACIJA SRBIJE

REGIONALNO ISPRED NACIONALNOG

Podela Srbije na regionalne celine značajan je korak u procesu decentralizacije. Njime bi se, kako navode neki stručnjaci, omogućio brži pristup Evropskim fondovima i ravnomerniji ekonomski razvoj Srbije.
- Regionalizacija je pre svega nastojanje da se smanji značaj nacionalnog a da se podstakne saradnja koja je u interesu građana različitih regiona. Evropska unija odvaja velike pare za projekte u kojima konkurišu regije, a da bi Srbija učestvovala u raspodeli tih sredstava neophodna je njena regionalizacija. Podelom na regione će biti omogućen veći priliv sredstava koja će biti iskorišćena za izgradnju infrastrukture, realizaciju projekata iz oblasti kulture, svega onoga što će podići kvalitet života samih građana bez obzira kojoj državi pripadaju.
Regije neće imati nikakve organe vlasti, niti izbore, tako da Šabac ovom podelom niti gubi, niti dobija ako nije centar. Svi gradovi imaju podjednake uslove, a trenutno mislim da je naš najveći prioritet razvoj privrede a ne da li ćemo biti centar određene regije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa