19. mart 2015.19. mar 2015.
ODRŽANA SEDNICA SAVETA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

REŠAVATI PROBLEME UZ PODRŠKU DRŽAVE

Članovi saveta Mačvanskog upravnog okruga održali su prošlog utorka sednicu na kojoj su razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se lokalne samouprave sa teritorije okruga suočavaju
Konstruktivna rasprava i upoznavanje predstavnika izvršne vlasti sa problemima sa kojima se lokalne samouprave susreću, obeležili su sednicu saveta Mačvanskog upravnog okruga. Sednici je prisustvovao Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je istakao da će država pomoći u rešavanju pojedinih pitanja, poput zapošljavanja neophodnog stručnog kadra i sanaciji ekoloških problema. Načelnik okruga, Dragoslav Milanović, zadovoljan je što su čelni ljudi gradova i opština mogli da predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave izlože predloge kako prevazići pojedine poteškoće.
- Sastanak sam organizovao kako bih približio dva nivoa vlasti: republičke i lokalnih. Trudimo se da ostvarimo punu funkciju okruga, kao spone, odnosno vezivnog tkiva između ta dva nivoa vlasti, i da budemo što je moguće više operativni prilikom rešavanja problema. Nemamo vremena za čekanje, zbog čega se i angažujemo u ovoj meri i na ovakav način. Okrug i lokalne smouprave rade punom parom, zajedno se trudimo da saniramo situaciju u vezi sa aktuelnim problemima, i da nađemo dugoročna rešenja neophodna za njihovo prevazilaženje, naveo je Milanović.
Jedno od centralnih pitanja odnosilo se na zapošljavanje stručnog kadra u javnim preduzećima kojima upravljaju lokalne samouprave. Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istakao je da će se, izmenom zakonskih propisa, ovaj problem prevazići.
- Mi pripremamo izmene Zakona o racionalizaciji broja zaposlenih u javnoj upravi. Nadamo se da će te izmene omogućiti deblokadu trenutne situacije, koja podrazumeva da Ministarstvo finansija mora da pruži saglasnost za svaki zahtev za zapošljavanje. Želimo da podržimo opštine i gradove koji su se racionalno ponašali, a koji imaju potrebu da zaposle kadrove koji utiču na kvalitet života svih građana. Zalagaćemo se za mogućnost da se zaposle stručni kadrovi, a da se istovremeno ne narušava finansijska situacija. Ovaj problem se mora rešiti do 1. jula, a predložićemo i izmene Zakona o lokalnoj samoupravi koje bi doprinele boljem funkcionisanju gradova i opština, rekao je Bošnjak.
Država će pomoći i u rešavanju ekoloških problema, poput zagađenja pijaće vode na teritoriji opštine Bogatić, dodao je Bošnjak.
- Jedan od prioriteta države je uspostavljanje normalnog sistema vodosnabdevanja, posebno nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava. U zavisnosti od raspoloživ sredstava republika će krenuti u rešavanje ovakvih problema, jer je zdrava pijaća voda uslov normalnog života građana, naveo je naš sagovornik.
Pomoć države u rešavanju značajnih problema, posredstvom okruga, biće prisutna i u narednom periodu. Sednicama saveta i u budućnosti će prisustvovati predstavnici različitih ministarstava, u zavisnosti od vrste problema sa kojima se opštine i gradovi budu suočavali.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa