Инфо

Берза

  • aero 1.198 ▲ 7,93%
  • enhl 668 ⚫ 0,00%
  • fito 2.700 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▼ -0,58%
  • tgas 11.000 ▲ 1,83%
(19. март 2015.)
ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

РЕШАВАТИ ПРОБЛЕМЕ УЗ ПОДРШКУ ДРЖАВЕ

Чланови савета Мачванског управног округа одржали су прошлог уторка седницу на којој су разговарали о актуелним проблемима са којима се локалне самоуправе са територије округа суочавају
Конструктивна расправа и упознавање представника извршне власти са проблемима са којима се локалне самоуправе сусрећу, обележили су седницу савета Мачванског управног округа. Седници је присуствовао Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, који је истакао да ће држава помоћи у решавању појединих питања, попут запошљавања неопходног стручног кадра и санацији еколошких проблема. Начелник округа, Драгослав Милановић, задовољан је што су челни људи градова и општина могли да представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе изложе предлоге како превазићи поједине потешкоће.
- Састанак сам организовао како бих приближио два нивоа власти: републичке и локалних. Трудимо се да остваримо пуну функцију округа, као споне, односно везивног ткива између та два нивоа власти, и да будемо што је могуће више оперативни приликом решавања проблема. Немамо времена за чекање, због чега се и ангажујемо у овој мери и на овакав начин. Округ и локалне смоуправе раде пуном паром, заједно се трудимо да санирамо ситуацију у вези са актуелним проблемима, и да нађемо дугорочна решења неопходна за њихово превазилажење, навео је Милановић.
Једно од централних питања односило се на запошљавање стручног кадра у јавним предузећима којима управљају локалне самоуправе. Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак истакао је да ће се, изменом законских прописа, овај проблем превазићи.
- Ми припремамо измене Закона о рационализацији броја запослених у јавној управи. Надамо се да ће те измене омогућити деблокаду тренутне ситуације, која подразумева да Министарство финансија мора да пружи сагласност за сваки захтев за запошљавање. Желимо да подржимо општине и градове који су се рационално понашали, а који имају потребу да запосле кадрове који утичу на квалитет живота свих грађана. Залагаћемо се за могућност да се запосле стручни кадрови, а да се истовремено не нарушава финансијска ситуација. Овај проблем се мора решити до 1. јула, а предложићемо и измене Закона о локалној самоуправи које би допринеле бољем функционисању градова и општина, рекао је Бошњак.
Држава ће помоћи и у решавању еколошких проблема, попут загађења пијаће воде на територији општине Богатић, додао је Бошњак.
- Један од приоритета државе је успостављање нормалног система водоснабдевања, посебно након катастрофалних прошлогодишњих поплава. У зависности од расположив средстава република ће кренути у решавање оваквих проблема, јер је здрава пијаћа вода услов нормалног живота грађана, навео је наш саговорник.
Помоћ државе у решавању значајних проблема, посредством округа, биће присутна и у наредном периоду. Седницама савета и у будућности ће присуствовати представници различитих министарстава, у зависности од врсте проблема са којима се општине и градови буду суочавали.
М.Максимовић

Најновији број

10. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa