29. april 2010.29. apr 2010.
TERMALNA RIVIJERA ZA PREPOROD MAČVE

UMESTO KOLEBA, TURISTIČKI KOMPLEKS

Kada se, 2012. godine završi ceo kompleks, posao će dobiti ukupno 550 ljudi, a cela investicija je oko 80 miliona evra
Po svemu sudeći pastoralna slika Mačve ostaće tek u delima Janka Veselinovića. Umesto lepe Keje, po Bairu će šetati neke dugonoge i preplanule lepotice, koje kao da su tek sišle sa stranica modnih žurnala.
Trebalo je da protekne skoro tri decenije od prvog istraživanja geotermalnih voda Mačve, i prve bušotine, da bi se pojavio neko sa jasnom vizijom o kakvom se bogatstvu radi kao i neslućenim mogućnostima za razvoj ovog ponešto uspavanog ruralnog područja. Taj neko je gospodin Ljubiša Dragović, čije preduzeće “Termalna rivijera“ ovih dana započinje radove prve faze budućeg turističko-rekreativnog kompleksa.
Po rečima gospodina Dragovića, sve je započeto gotovo slučajno. Posetom starom prijatelju. Videvši termalni izvor, iskusni privrednik, koji je privatnik više od trideset godina sa razgranatim poslovima od Nemačke, do Rusije, bio je fasciniran potencijalima Bogatića.
U početku sam nameravao da napravim staklenike i da se ti staklenici zagrevaju tom energijom. Međutim, posle savetovanja sa Holanđanima došli smo do toga da bi stepen iskorišćenosti ovog fantastičnog resursa bio tek negde oko 30%. Svestan da će 21. vek biti vek obnovljivih resursa, a geotermalna energija je tu praktično najznačajnija, jer dok je Drine biće i tople vode u Mačvi. I onda sam uvideo, po Austriji, Sloveniji, Nemačkoj, s obzirom da sam tamo dugo živeo, da oni ovakav božiji dar koriste za “velnes“ i “spa“ centre. A pogotovu što mi je to na neki način i izazov, jer jedino Srbija od okolnih zemalja nema jedan takav centar. Istina, kod nas postoje one klasične banje, ali to je daleko od njihove prave iskorišćenosti. Uzmimo samo primer Bugarske, oni su poslednjih godina otvorili čak 30-tak takvih centara.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa