26. mart 2015.26. mar 2015.
ŠABAČKI GIMNAZIJALCI OBELEŽILI SVETSKI DAN POEZIJE I POZORIŠTA

DOKAZ ŽIVOTA

Stihovima Slobodana Rakitića „Južna zemlja“ prošlog četvrtka šabački gimnazijalci otvorili su jednočasovni program posvećen Svetskom danu poezije i Međunarodnom danu pozorišta. Univerzalni jezik koji svako može da oseti i razume počeo se obeležavati od 1999. godine kada je Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu UNESKO proglasila 21. mart za Svetski dan poezije.
- Drago mi je što smo obeležili ova dva značajna datuma pogotovo što je ceo program urađen na inicijativu učenika. Što se tiče ljudi koji su učestvovali u organizaciji to je slična ekipa koja već godinama unazad sprema ovaj program. Navikli smo svi da radimo zajedno tako da nije bilo problema tokom mesec dana intenzivnih priprema ““ rekla je Nataša Pantelić, učenica IV6 informatičkog smer.
Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta već više od pedeset godina, tačnije od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. marta, i to na različite načine. Gimnazijalci su ovom prilikom pored stihova govorili i monologe iz dramskih tekstova. I ovoga puta bila je nezaobilazna Fema iz „Pokondirene tikve“ Jovana Sterije Popovića.
- Nije mi bilo teško večeras jer već imam veliko iskustvo što se tiče samog nastupanja, recitovanja, glume. Ono što bih poručila svojim vršnjacima jeste da se u svoje slobodno vreme više usredsrede na neke druge stvari, npr. odlazak u pozorište ili čitanje knjiga s obzirom na vreme u kome je tehnologija veoma zastupljena tako da smo te neke druge vrednosti ostavili po strani. Potrebno je malo više baviti se kulturom ““ dodala je Jelena Jevtić, učenica II3 društveno-jezičkog smera koja namerava da se posveti studijama glume između ostalog.
Svoju svestranost, ali i ljubav prema pisanoj reči pokazali su na pozornici i Milica Marčić, Đorđe Mitrović, Ines Nikolić, Jelena Brkić, Đorđe Spremić, Milica Mijatović, Kristina Marković, Mihailo Milošević, Nataša Pantelić, Katarina Tadić, Aleksandar Kornaros, Jovana Pantić, Nikola Mijailović i Dragana Marković. Govorilo se na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom, pevalo uz pratnju na gitari i klaviru, ali i odigrao flamenko u izvođenju talentovane Jelene Brkić. Podršku im je i ovoga puta dalo Stručno veće srpskog jezika.
I kao što reče Branko Miljković: „Poezija je jasan dokaz života. Ako je vatra tvog života rasplamsana, poezija je, samo, pepeo!“
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa