26. mart 2015.26. mar 2015.
OPŠTINA VLADIMIRCI

NEPONOVLjIVA MARTA

Nedavno je otvorena izložba fotografija Marte Jagodić. Marta je devojčica koja je sa svojih četrnaest godina imala svoju prvu izložbu u Biblioteci “Diša Atić“. U međuvremenu Marta je rasla i izlagala i ostala onakva kakva je i bila, radoznala i neozbiljna. Izlagala je: 2011. Biblioteka „Diša Atić“ Vladimirci (samostalna) 2012. Biblioteka „Diša Atić“ Vladimirci (zajednička izložba radova polaznika radionice o fotografiji), 2013. SKC (sa fotosekcijom Škole za umetničke zanate iz Šapca) 2013. Iriš Pab Šabac (samostalna) 2014. SKC Beograd (sa fotosekcijom Škole za umetničke zanate iz Šapca) 2014. Iriš Pab Šabac, 2015. Biblioteka Vladimirci.
Izložbu Marte Jagodić zajedno su realizovali udruženje SUGAR HEAD i Biblioteka Za muzički doživljaj postarao se DJ SET Drakulić vs Stojadinović.
Milan Ćosić o izložbi je rekao:
- Dakle, večeras smo ovde zbog Marte. Dobro došli. Ovo je njena izložba. Svi mi koji smo došli na ovu izložbu ovde smo zbog Marte. Samo Marta ovde nije zbog sebe. Marta je, i večeras i običnim danima, uvek, pomalo protiv sebe. Nama to izgleda kao da je i protiv celog sveta. Nama godine dozvoljavaju da stvar tako posmatramo a Marta svoje godine pomalo zloupotrebljava da tako i bude.
Marta kasni. Marta je neodgovorna. Marta je toliko spora da jedva proživi deset normalnih minuta u jednom satu. Marta ima krupne oči ispod retkih trepavica na čijim krajevima uvek visi po neka suza. Nije ni čudo. Marta misli da je ne razumeju, a mi mislimo da ona za naše grdnje i prekore ne haje.
Dobro, mi je volimo samo nas pomalo nervira. Zato što joj uvek oprostimo. Zato što arči svoj talenat. Zato što se ne trudi malo više da sve ovo bude malo bolje. A kupićemo po neki njen rad. I neće Marta tražiti za to previše čak i ako ne bude mogla da od zarade plati štampanje fotografija. Uvek će neko platiti. Laza il Marinko, Uglješa il Natalija, il neko treći ili peti. I svi će joj reći: „Da si nas poslušala kad smo ti govorili ne bi mi sad izvrtali džepove. Ne bi mi sad lupali glavu samo da si htela da radiš kako kažemo...“
A da je htela možda onda to ne bi bila ova Marta. I verovatno to ne bi bile ovakve fotografije na ovoj izložbi. I verovatno to ne bi bila ova izložba do koje Marti kao da nije toliko stalo ...
A možda to ne bi bilo ni ovo proleće u kojem će se Marta, bespogovorno zaljubiti i u kojem će nebo imati boju njenih očiju.
A dok je ovako kako je, hajde da malo zajedno gledamo Martine fotografije..., nadahnuto je govorio Ćosić u večeri za nezaborav.
S.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa