26. mart 2015.26. mar 2015.
SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BOGATIĆ

SPORTISTI DOBIJAJU DOM

Počinju radovi na dovršetku sportske hale u Bogatiću. Rekonstrukcija planiranih, najugroženijih puteva i ulica u sedmom ili osmom mesecu ove godine. Najviše odborničkih pitanja oko vodosnabdevanja, bespravne eksploatacije šljunka i peska, nedostatka parcela za sahranjivanje, dok su predložene tačke dnevnog reda usvajane manje-više bez diskusija
Protekla sednica Skupštine opštine Bogatić, održana prošlog ponedeljka imala je ukupno deset tačaka dnevnog reda ali najviše vremena je potrošeno na odbornička pitanja i odgovore.
Tako je odgovarajući na više pitanja odbornika predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac rekao da počinje nastavak radova na dovršetku sportske hale u Bogatiću, koja bi po planu trebalo da primi prve sportiste krajem godine. U strukturi završnih radova preovlađuju stolarski i oni nose čak 83 odsto posla.
Pažnju odbornika izazvali su i odgovori na pitanja vodosnabdevanja i zaštite obale Drine i Save od mogućeg izlivanja, kao i brojni problemi vezani za pojavu podzemnih voda, pogotovo u tekućem kišnom periodu, kad predstoje i obimni poslovi na prolećnoj setvi.
Jedno od rešenja bi bila i nabavka cisterne za snabdevanje građana zdravom pijaćom vodom u kritičnim trenucima. Bušotine tople vode od kojih su neke istražne, neke i eksploatacione još se ne koriste u pravom obimu i meri. Tako dragocena geotermalna energija odlazi u nepovrat i još uvek čeka investitore.
Miroljub Stanić iz Opštinskog štaba za vanredne situacije objasnio je da Direkcija za vode i Srbija vode brinu oko moguće pojave erozije duž rečnih tokova Drine i Save, dok je Opštinski štab više koncentrisan po Zakonu na odbranu od poplava od voda drugog reda.
Dosta se polemisalo oko eksploatacije šljunka i peska sa Drine. Živan Jakšić, odbornik iz Badovinaca, nabrojao je više uslova koje treba ispuniti da bi se dobila dozvola za vađenje šljunka i peska iz reke. Rečeno je između ostalog da to treba raditi iz korita ili sa sprudova, a ne podrivajući obalu. Za ograničavanje tonaže kamiona koji prevoze šljunak ili pesak potrebno je nabaviti vagu, kao u Bijeljini. Istaknuto je da treba voditi računa da se saobraćaj ne odvija odbrambenim nasipom.
Matija Milovanović vršilac dužnosti direktora Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju opštine Bogatić, odgovarajući na pitanja odbornika rekao je da će urgentno na najproblematičnijim mestima vršiti rekonstrukciju ili presvlačenje novim slojem asfalta, puteva ili ulica, najverovatnije u sedmom ili osmom mesecu ove godine. Nisu zaboravili ni na potrebu šljunčenja poljskih puteva ali sve planirane aktivnosti u ovoj godini limitirane su skromnim sredstvima.
Za meštane Dublja i Salaša Crnobarskog veliki problem predstavlja proširenje groblja, dok u Badovincima duže vremena imaju problema sa puštanjem u rad kapele na seoskom groblju, a problem će po svemu sudeći biti rešavan kao u Glušcima, gde je opet ukazano na loše smeštajne uslove u mesnoj kancelariji.
Za najavljeni otkup svinja za Direkciju robnih rezervi, istaknuto je da će sve ići posredstvom načelnika okruga.
Odbornici su usvojili godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, potom odluku o angažovanju eksterne revizije završnog računa opštine Bogatić za 2014. godinu.
Prihvatili su i operativni plan odbrane od poplava od voda drugog reda, kao i predloženu odluku o utvrđivanju erozivnog područja i mere za sprečavanje šteta.
Uz obrazloženje direktora JKP Bogatić Slobodana Đurkovića prihvaćen je i predlog odluke o određivanju vršioca komunalnih delatnosti i načinu poveravanja obavljanja istih.
Usvojena je i predložena odluka o određivanju zona na području ove lokalne samouprave, kao i prva izmena odluke o boravišnoj taksi.
Umesto dosadašnjeg člana komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća Gorana Petrovića, imenovan je Živorad Živojinović iz Badovinaca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa