26. mart 2015.26. mar 2015.
Protest DSS i Dveri zbog sporazuma s NATO

PITATI NAROD ZA MIŠLjENjE

Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri i publicista Željko Cvijanović predali su u Skupštini Srbije, prošlog utorka, protestno pismo povodom potpisivanja IPAP sporazuma Srbije sa NATO, ali i zbog organizovanja seminara Parlamentarne skupštine NATO, koji se održava u Beogradu.
DSS i Dveri su hteli da održe konferenciju za novinare u Domu Narodne skupštine, što im nije dozvoljeno, pa su konferenciju održali ispred zgrade parlamenta, gde su pročitali pismo, a potom ga na pisarnici predali, prenosi Beta.
U pismu se navodi da se potpisivanjem IPAP sporazuma Srbija opasno približila „najmračnijoj vojnoj organizaciji današnjice“ i da je time ozbiljno narušila svoju poziciju vojne neutralnosti.
IPAP sporazum, odnosno Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO potpisan je 21. marta ove godine u Briselu. Predstavlja najviši oblik saradnje jedne zemlje s NATO kroz Partnerstvo za mir, a koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi.
- Svakome je jasno da je potpisivanje IPAP, kojim Republika Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO, svrstavanje naše zemlje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je američkim takozvani “Aktom o prevenciji ruske agresije“ Rusiji praktično objavljen rat“- stoji u propratnom pismu.
Predstavnici DSS i Dveri su upitali vlasti da li će biti prvi u istoriji koji će Srbiju uvrstiti „u antirusku agresorsku koaliciju“ i da li će istovremeno nastaviti da uzvikuju mantre da „Srbija nikada neće uvesti sankcije svojoj ruskoj braći“.
Dodaje se da vlast treba da zatraži mišljenje građana na referendumu o sporazumu IPAP, ako već „dobrovoljno ulazi u NATO“.
- Pored referenduma i izbora, zahtevamo od vas da se vratite Ustavu, zakonu i srpskoj istoriji, i da od NATO zahtevate nadoknadu materijalne štete izazvane 78-odnevnim besomučnim bombardovanjem, koja je procenjena na preko 100 milijardi dolara- navodi se u pismu.
Predstavnici DSS i pokreta Dveri naglasili su da se istorijski ciklus, započet NATO agresijom na Jugoslaviju nije završio i da zato niko nema pravo da stavi Srbiju na stranu neprijatelja.
- Podsećamo vas da nemate ni političko ni moralno pravo da žrtvujete današnji najveći moralni i istorijski resurs zemlje i naroda koji su se prvi u Evropi herojski suprotstavili zločinačkom vojnom savezu- stoji u pismu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa