26. mart 2015.26. mar 2015.
UDRUŽENjE GRAĐANA „VOZI ULICE“ OTVORILO SEZONU MESEČNIH VOŽNjI

MISLI GLOBALNO, PEDALIRAJ LOKALNO

Udruženje građana „Vozi ulice“ nedeljnom vožnjom od centra grada do kompleksa „Stari grad“ otvorilo je sezonu mesečnih vožnji koje i ovoga puta za cilj imaju podizanje svesti javnosti o prisustvu biciklista u saobraćaju, kao i neophodnosti prilagođavanja saobraćajne infrastrukture njihovim potrebama.
- Svakog meseca ćemo imati zajedničke vožnje kroz grad. Pozvani su svi građani koji bi voleli da podrže akciju, da se provozaju, a ujedno i dobro zabave sa prijateljima u vožnji. I ove godine nastavićemo sa donacijama bicikala u saradnji sa francuskim Humanitarnim udruženjem „Per a Pace“ koje nam svake godine obezbeđuje određen broj bicikala koje mi prosleđujemo u saradnji sa školama u Šapcu dobrim učenicima ili socijalno ugroženima ““ rekao je Nemanja Manjenčić, predsednik Udruženja.
Prvu ovogodišnju vožnju, nazvanom „Biciklom u proleće“, obeležilo je i prisustvo delegacije Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem. Kao podsticaj za povećanje podrške održivom razvoju saobraćajnog sistema grada Udruženje je poklonilo jedan bicikl Gradskoj upravi.
- Zaista bih voleo da Šabac bude grad u kome će naši građani, naročito deca, živeti zdravo i baviti se zdravim načinima života. Očekujem da ćemo učiniti sve da zajedno sa Udruženjem građana „Vozi ulice“, ali i sa našim preduzećem „Plan“, vrlo brzo dobijemo jedan kompleks biciklističkih staza koji će omogućiti svima da sa jedne na drugu tačku grada stignu bezbedno. To, naravno, podrazumeva ustupke i promenu ponašanja svih učesnika u saobraćaju. Dobili smo uputstva od Ministarstva saobraćaja kako to treba da se uradi. Očekujem da ćemo sledećih mesec ili dva raditi na tom planiranju kako bismo već tokom leta imali prve staze koje bi praktično podrazumevale organizovan i najbezbedniji način za vožnju biciklom. Zaista se iskreno zahvaljujem na poklonu koji je Gradska uprava dobila. Bicikl ću uvrstiti u red službenih vozila grada Šapca sa idejom da ga koriste svi koliko god je to moguće. Mi već imamo praksu, što je moja preporuka svim zaposlenima, da poslednji petak u mesecu dođu peške ili biciklom na posao jer se tako pridružujemo ovoj važnoj inicijativi da živimo zdravo - istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
U Udruženju se nadaju da će gradonačelnik iz perspektive bicikliste potpunije uvideti specifičnosti biciklističkog saobraćaja, kao i njegove blagodeti za građane, te na taj način pojačati podršku ovoj preko potrebnoj inicijativi. A da su potrebni bezbedniji uslovi za ljubitelje dvotočkaša potvrdili su i najmlađi sugrađani.
- Najčešće se vozim sa mojim dekom i to obično u Velikom parku. Nedostaje mi staza za bicikl jer postoji strah kada vozim ulicama ““ rekao je Filip Petrović, učenik petog razreda OŠ „Janko Veselinović“.
Vožnja tokom sunčanog nedeljnog popodnevna oduševila je i sestre Andrić, sedmogodišnju Lenu i jedanaestogodišnju Dunju, učenice prvog i petog razreda OŠ „Jevrem Obrenović“.
- Bilo je lepo. Svidelo mi se što je bilo puno nas na biciklima. Volela bih da postoji biciklistička staza do moje škole kako bih mogla da idem biciklom. Volela bih da je naprave ako je to moguće ““ poručila je Lena dok je njena starija sestra dodala da bi, iako ide sa biciklom do škole, bilo bezbednije i sigurnije da imaju izdvojen prostor za potrebe te vrste.
- Volela bih da imaju biciklističke staze zato što imaju pešačke zone gde ne možemo da se vozimo, a na pojedinim mestima je tako veliki saobraćaj da ne može jednostavno da se prođe ““ rekla je Dunja.
Promovisanje dvotočkaša kao najzdravijeg prevoznog sredstva povuklo je za sobom veoma ozbiljno pitanje. Pitanje bezbednosti sugrađana svih uzrasta koji svojim biciklima cirkulišu po čitavom gradu. Izgradnjom biciklističkih staza nestao bi i strah i nesigurnost kod najmlađih kojima je ovo prevozno sredstvo jedno od najomiljenijih.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa