26. mart 2015.26. mar 2015.
OBJEDINjENE JAVNE NABAVKE

UŠTEDE OD 50 MILIONA

U Gradskoj upravi Šapca u ponedeljak predstavljeni su dosadašnji rezultati postupka objedinjenih javnih nabavki
Objedinjene javne nabavke, jedinstveni projekat koji Šabac sprovodi prvi u Srbiji, daje dobre rezultate. Posle mesec i po dana od početka primene postupka, ušteđeno je skoro 50 miliona dinara.
- Primenom republičkih propisa, budžet grada Šapca umanjen je za 478 miliona dinara u odnosu na 2013. godinu. Nedostatak novca pokušavamo da nadomestimo kroz bolju naplatu i štednju. Grad Šabac sve obaveze prema dobavljačima, bankama i javnim preduzećima izmiruje redovno. Naš zadatak je da uštedimo što je više moguće novca, tako što ćemo se odgovorno ponašati prema sredstvima naših građana. Suština objedinjenih javnih nabavki je u tome da 40 činilaca, koje uključuju javna preduzeća, ustanove, škole i administracija, zajedno nabaljaju određena dobra i usluge. Do sada smo uradili javne nabavke električne energije, goriva, revizije za tekuću goginu i popravku gradskog mobilijara. Tu smo uštedeli oko 50 miliona dinara, a nadam se da će se takav trend nastaviti i sa ostalim javnim nabavkama do kraja godine. Sav novac koji uštedimo putem javnih nabavki će kroz rebalans biti usmeren na važne infrastrukturne projekte, o čemu će Skupština grada Šapca odlučivati tokom juna, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik ističe dobru saradnju sa ustanovama za koje su se organizovale javne nabavke.
- Javna preduzeća, ustanove i škole su prepoznale značaj ovakvog načina ophođena prema finansijama. Sredstva koja uštedimo biće uložena u njihovo bolje funkcionisanje, što će koristiti kako zaposlenima, tako i svim građanima Šapca, dodaje Zelenović.
Postupak objedinjenih javnih nabavki sprovodi se zbog ušteda u gradskom budžetu, racionalizacije poslovanja i efikasnijeg rada lokalne samouprave. Uštede posle prve tri javne nabavke su značajne.
- Na javnoj nabavci električne enrgije za naše korisnike ušteđeno je 31 milion dinara, na nabavci goriva više od 13 miliona, a na usligama revizije više od dva miliona dinara, objašnjava Ivan Jerotić, predsednik Komisije za javne nabavke.
Do kraja godine lokalna preduzeća, ustanove i škole očekuje još šest objedinjenih javnih nabavki i to: mobilne telefonije, higijenskih sredstava, kancelarijskog materijala, usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i usluge osiguranja i revizije za narednu godinu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa