26. mart 2015.26. mar 2015.
PROSLAVLjEN DAN ŠKOLE “VOJVODA STEPA“ U LIPOLISTU

U susret jubileju

Na samo pet kilometara od magistralnog puta Šabac-Loznica, na granici između Mačve i Pocerine, nalazi se selo Lipolist. Selo ne nosi bez razloga ovaj naziv. U to se možete uveriti u aprilu, kada se ulicama širi miris lipa. Lipolist je poznat po rasadnicima četinara i ruža, koji se nalaze na ulazu u selo. Nedaleko od ulaza nalazi se i Etno dvorište, a u srcu, u samom centru sela, nalazi se osmogodišnja škola „Vojvoda Stepa“.
Ona je ovde rasla, razvijala se i stasavala još od davne 1856. godine. Škola je imala veoma zapaženu ulogu u istorijatu ovog kraja. Nakon Cerske bitke, vojvoda Stepa je sa štabom Druge armije boravio u prostorijama škole. Baš ovde je primio depešu o unapređenju iz generala u vojvodu. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević ga je u Lipolistu , ispod „Krivog“ bagrema, odlikovao 3. septembra 1914. godine. Danas je škola uključena u kulturne delatnosti ovog kraja. Tradicionalno se svakog juna u dvorištu škole održava čuveni „Festival ruža“. U toku svog postojanja odškolovala je mnogo đaka i dala značajan doprinos opštem napretku Lipolista, Bele Reke, Duvaništa i Slepčevića ,gde se nalaze izdvojena odeljena.
Ove godine, 27. marta, uz prisustvo gostiju iz Opštine, gradonačelnika Nebojše Zelenovića, Jasminke Ristivojević, člana gradskog veća, Slavice Šobić iz prosvetne inspekcije i Jelene Ristić saradnika za poslove obrazovanja, kolega iz drugih škola, đaka, roditelja, bivših i sadašnjih zaposlenih, obeležen je Dan škole. Svečani program vodile su petakinje Tijana Popović i Valentina Popović.
U prostorijama škole predstavljena je izložba radova učenika ekološke i likovne sekcije, koju su organizovali nastavnik likovne kulture Nikola Mladenović i nastavnica biologije Ljiljana Kandić. Prisutni su na video- bimu mogli da prate predstavljanje znamenitosti Lipolista, među kojima je i tzv. “Krivi bagrem“.
Veroučitelj Gliša Živanović je sa učenicima molitvom savladao tremu učesnika i pružio blagoslov za početak priredbe.
Duh starine i tradicije salom je širio hor pod rukovodstvom Branka Birmančevića, uz zvuke pesme„Tamo daleko“.
Članovi dramske sekcije dobili su gromoglasan aplauz nakon izvedbe dramskog komada o vojvodi Stepi, koji su pripremili uz pomoć nastavnice srpskog jezika Ane Živanović Vuković. Istom jačinom aplauza podržana je i dramska izvedba četvrtaka iz Slepčevića, učiteljice Jasmine Petrović.
Muzika je sve vreme ulepšavala atmosferu. Svoje sposobnosti na instrumentima pokazali su talentovani đaci Jovan Marinković iz Lipolista i Borisav Marinković iz Duvaništa.
Kako se jezik Francuske i Engleske širi ovim krajem predstavile su nastavnice Jelena Živanović, Marija Savić, Nataša Đaković i Mirjana Teodorović sa ljupkim učenicima iz mlađih razreda iz Bele Reke, Duvaništa i Lipolista.
Publiku su potpuno šarmirali recitatori četvrtog razreda Jovana, Mišela i Ana. Njihove učiteljice Ankica Žutić i Snežana Gordanić s razlogom su ponosne na njih. Prvaci učiteljice Katarine Todorović bili su potpuno neodoljivi i apsolutno su dokazali da su oni „Ukras sveta“ i ove škole.
Spletom pesama na harmonici i violini učenici Saša Mijailović i Uroš Marinković priveli su priredbu kraju , dok je cela sala skandirala kad je zapevao Veljko Čačić iz šestog razreda.
Dejan Josipović, v.d. direktor škole, obratio se na kraju učesnicima i prisutnim gostima. On je, ne skrivajući emocije i zadovoljstvo , uputio reči poštovanja i zahvalnosti svima koji su doprineli posebnosti ovog dana:
- U život svake osobe, pa i u život škole, utkana su sećanja na bezbroj priča iz školskih klupa, generacija i generacija učenika. Verujemo da idemo stopama tradicije ovog kraja i da ćemo ubuduće činiti sve što je dobro za naše obrazovanje , jer je to temelj razvitka našeg Lipolista, i našeg društva.
Prof. srpskog jezika i književnosт

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa