26. mart 2015.26. mar 2015.
POSTAVLjA SE NOVA ULIČNA RASVETA

ENERGETSKA I NOVČANA UŠTEDA

Po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem obavlja se zamena 400 sijalica javne rasvete
Četiri stotine sijalica do kraja marta zasijaće novim svetlom. Umesto stare rasvete, na bazi žive, po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem postavlja se novo osvetljenje, na bazi natrijuma. Nove sijalice će značajno smanjiti potrošnju električne energije i ukupne troškove javne rasvete.
- Obavljamo zamenu sijalica visokog pritiska na bazi žive, od 250 i 400 vati. Menjamo ih pandanima, sijalicama natrijum visokog pritiska, snage 100 i 150 vati. Korist grada u ovom poslu ogleda se u uštedi električne energije i manjim troškovima. Radove na zameni izvodi specijalizovana firma iz Bogatića, a za njihovo angažovanje je izdvojeno 400.000 dinara. Potreban materijal za čitav posao obezbedilo je Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem, pri čemu je vrednost nabavke 820.000 dinara. Benefit grada u uštedi električne energije, na godišnjem nivou, iznosi oko milion i 200 hiljada dinara, kaže Vladimir Filipović iz Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Zamena sijalica obavlja se brzo, a kompletan posao biće okončan do kraja nedelje.
- Završili smo kompletnu rekonstrukciju uličnog osvetljenja u naselju Benska bara, ulici Janka Veselinovića i Mare Lukić-Jelesić. Uskoro završavamo sa postavljanjem svih 400 sijalica, za šta imamo opredeljena sredstva, objašnjava naš sagovornik.
Stručnjaci napominju da je životni vek novih sijalica 40.000 sati, što je duplo više u odnosu na stare. Osim toga, osvetljenje koje nova rasveta obezbeđuje na ulicama i trotoarima je bolje od starog, uveravaju nadležni.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa