2. april 2015.2. apr 2015.
PO NALOGU ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

POČELO UREĐENjE KRITIČNIH VODOTOKOVA

Prošle sedmice gradski Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se počne sa čišćenjem kanalske mreže i vodotokova drugog reda na više kritičnih tačaka. Radovi u Gornjoj Vranjskoj vrše se na reci Dumači i potoku Zmajevac, gde se produbljuju korita, ispravljaju tokovi i postavljaju cevi.
Meštani su pozvani da pomognu sečenjem rastinja pored vodotokova na svojim posedima. Nakon pojedinačnih manjih nesuglasica radovi se obavljaju nesmetano. Veliki problem predstavlja otpad svih vrsta koji je bacan u reke.
-Koordiniraćemo sa mesnim zajednicama i upozoravati rukovodstva da zajedno sa meštanima uklone prepreke i omoguće uslove za što brže obavljanje radova. Brinemo o bezbednosti građana i njihove imovine, i trudimo se da sve ono to u poslednjih sto godina nije urađeno, uradimo što je moguće pre, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, na početku radova koji su planirani da traju do kraja aprila.
Pored Gornje Vranjske saniraju se vodne mreže i u Pocerskom Pričinoviću, Bogosavcu, Majuru, Varni, Pocerskom Metkoviću, Grušiću, Desiću, Orašcu, Jelenči, Krivaji, Petkovici, Drenovcu, Tabanoviću.
U Pocerskom Pričinoviću počelo je postavljanje duploarmiranih betonskih cevi na lokaciji Mamutov potok. Propusni otvor od 180 centimetara trebalo bi da spreči začepljenja koja su uslovljavala izlivanje vode i plavljenje domaćinstava i oranica. Zahvaljujući novim cevima, voda će, tvrde nadležni, proticati bez zadržavanja. Ovakav ishod zadovoljio je meštane Pocerskog Pričinovića koji žive u neposrednoj blizini kritičnog mesta.
- Put je često bio u prekidu, voda je na pojedinim mestima bila duboka i do pola metra. Na kritičnom mestu skoro svake godine se stvarao čep, koji je uzrokovao plavljenje domaćinstava u gornjem toku. Posebno velike probleme smo imali prošle godine zbog obilnih padavina, a kako su i ove godine padavine česte, morali smo hitno da reagujemo, naveo je predsednik Saveta mesne zajednice Pocerski Pričinović Saša Maksimović.
U selu Bogosavac počeli su radovi na čišćenju i širenja kanala Mutnik. Paralelno, obavljaju se pripremni radovi i na okolnim, manjim kanalima, a predstavnici mesne zajednice očekuju podršku države u čišćenju Cerskog obodnog kanala, vodotoka prvog reda, u koji se Mutnik uliva.
- Radovi su počeli u subotu, a očekujemo da u narednih deset dana bude završen iskop ovog nasipa. Nadamo se da će se na taj način obezbediti područje uz kanal Mutnik, koji je tokom poslednjih deset godina pravio velike štete na poljoprivrednom zamljištu, ali i u domaćinstvima koja se nalaze u neposrednoj blizini. Apelujemo na nadležne republičke organe da izvrše sanaciju i čišćenje Cerskog kanala, jer ukoliko okolni kanali budu uređeni, a glavni ne, možemo očekivati nove probleme. Zahvaljujem se predstavnicima Gradske uprave i gradonačelniku zato što su veoma brzo krenuli u realizaciju obećanja da će se očistiti i urediti kanalska mreža, naveo je predsednik Saveta mesne zajednice Bogosavac Milivoje Gajić.

M.S.M./M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa