2. april 2015.2. apr 2015.
KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU POKRETA ZELENIH ZA BOGATIĆ

PRIVREMENO STOČNO GROBLjE

Na konferenciji za štampu pokreta zelenih - Bogatić, održanoj protekle nedelje u ovoj varošici, Aleksandar Firaunović, predsednik zelenih u ovoj lokalnoj samoupravi sa saradnicima, pokrenuli su inicijativu za izgradnju privremenog stočnog groblja za opštinu Bogatić. Inicijativu su predali predsedniku Skupštine Aleksandru Vukoviću i predsedniku opštine Bogatić Nenadu Beserovcu.
Firaunović je šire obrazložio inicijativu, predlogom da se obaveže Javno komunalno preduzeće Bogatić da o trošku opštine projektuje i izgradi privremeno stočno groblje i organizuje njegovo korišćenje. Naveo je i konkretne primere na deponijama smeća u Badovincima i Salašu Crnobarskom, gde su evidentirali mnogo leševa uginulih životinja.
- Otpad takvog porekla mogao bi se pojaviti i u ishrani ljudi, prouzrokovati epidemije nesagledivih razmera i direktno ugroziti životnu okolinu, dodao je Firaunović.
Slična upozorenja i podsećanje na zakonsku regulativu u ovoj oblasti, čula su se i od predstavnika republičke veterinarske inspekcije.
Predsednik Skupštine opštine Bogatić Aleksandar Vuković u svom obraćanju prisutnima, naglasio je da će ova lokalna samouprava učiniti sve da se prisutni problem reši ali ograničavajući faktor su pre svega sredstva. Na to je ukazao i direktor JKP Bogatić Slobodan Đurković, koji je podsetio da zakonska rešenja idu daleko ispred mogućnosti.
- Za izgradnju propisnog postrojenja namenjenog neškodljivom odlaganju životinjskog otpada i konfiskata iz klanica potrebna su velika sredstva. Osim toga i nova zapošljavanja, koja se nama uskraćuju. Siromaštvo je opšte prisutno i moramo se prilagoditi uslovima, tako da se ovaj problem rešava od slučaja do slučaja, kaže Đurković.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa