2. april 2015.2. apr 2015.
BREŠAN I KUNI U ŠABAČKOM POZORIŠTU

SLIKA NAŠIH NARAVI

Komedija „Gnjida“ u režiji Snežane Udicki prošlog četvrtka na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ oduševila šabačku publiku, da bi pet dana kasnije, u utorak, „Kidaj iz moje kuhinje!“ u režiji Andree Ade Lazić engleski humor osvojio srca svih prisutnih

U godini kada Šabačko pozorište obeležava sto sedamdeset pet godina postojanja ansambl Šabačkog pozorišta za veoma kratko vreme na Veliku scenu „Ljubiša Jovanović“ postavio je dve komedije. Oslikavajući društvo ali i ljudske naravi uz vrcavi humor, gegove, improvizacije, scenske pokrete za koje je bio zadužen Petar Pjer Rajković, šabačkoj publici ponudili su dve nezaboravne večeri.
„Gnjida“ u devet slika
„E, pa, dragi moji sugrađani, to vam je što vam je. I ako želite da nam ovaj naš lepi mali grad napreduje moraćete sa mnom da sarađujete bilo vam drago ili ne“, reče pobedonosno Marica Gnjidić (Dragana Radojević), novopostavljena gradonačelnica. Nekadašnji probisvet, cinkara, muvatorka spletkama uspela je da postigne ono što je, kako reče, „naredba odozgo“. Slika dobro poznata svakom od nas jer se i u pozorištu ogleda naša stvarnost. I upravo Ivo Brešan, hrvatski dramski pisac, scenarista i romanopisac, u svojoj komediji „Gnjida“ donosi večitu priču, doživljenu i proživljenu po ko zna koji put, o igri pozicije i opozicije uoči izbora.
Žanrom slepstik komedije, u kome do izražaja dolazi pokret uz geg, improvizaciju i persiflažu, prikazan je sociološki milje našeg društva bez ikakvih moralnih, a još manje estetskih vrednosti. Nesvesni onoga što se u potaji sprema Kulić (Borivoj Božanić), Nedeljka (Deana Kostić), Mima (Aleksandra Ristić), Škrapić (Slobodan Petranović Šarac), Rita (Ksenija Melentić), Bakota (Siniša Maksimović), Sonja (Ivana Jokić), Zekan (Ljubiša Barović), Bibi (Nikola Breković), Šiško (Marko Ivanović), Svile (Lazar Maksić) postaju pioni u rukama mnogo većih sila koje u lakoći manipulacije pronalaze moćan ključ za postizanje ciljeva. I kako reče rediteljka Snežana Udicki „sve u svrhu pravljenja predstave za narod, ali ne u pozorištu, već na mnogo opasnijem mestu“.
„Tom, Dik i Hari“ u srpskoj režiji
Praizvedba komedije Reja Kunija „Tom, Dik i Hari“, koju je engleski dramski pisac, glumac i reditelj, napisao u koautorstvu sa svojim sinom Majklom, u režiji Andree Ade Lazić u utorak, 7. aprila, zaživela je na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ pod imenom „Kidaj iz moje kuhinje!“
U čaroliju Kunijeve vodviljske igre i priču o braći Kervud zaplovili su Vladimir Milojević (Tom Kervud), Strahinja Barović (Dik Kervud), Miloš Vojnović (Hari Kervud), Sonja Milojević (Linda Kervud), Aneta Tomašević (Gospođa Poter), Kristina Pajkić (Sanija), Ljubiša Barović (Aljuš), Ivan Tomašević (Narednik Dauns) i Petar Lazić (Boris). Kroz smeh i suze, na putu punom prepreka, do ostvarenja cilja da Tom nastavi ime Kervudovih usvajanjem bebe, a da Sanija i Aljuš, emigranti sa Kosova, pronađu porodicu u Šiperd Bušu u Londonu, provedena je publika u veoma brzoj scenskoj igri. Igri u kome je zasijala klasična, elegantna engleska komedija i to posle dvadeset četiri godine kada je na istoj ovoj sceni Aleksandar Đorđević, pozorišni, filmski i televizijski reditelj, postavio prvu Kunijevu komediju „Kidaj od svoje žene“ preimenovanu u „Život je lep“.
Mlada generacija glumaca uz podršku veterana Kunijevih predstava, koje su na scenu stigle zahvaljujući dramaturgu Dragani Bošković, odali su, u godini kada se obeležava desetogodišnjica smrti Aleksandra Đorđevića, na pravi, Kunijevski način, počast jednom od velikana srpske, ali i šabačke, pozorišne scene.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa