2. april 2015.2. apr 2015.
U GALERIJI „KRUG 10“ OTVORENA ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA SA ULS „VIR“ IZ NOVOG SADA

UMETNIČKI MOSTOVI PRIJATELjSTVA

Posle zajedničke martovske izložbe u Muzeju Vojvodine slikari šabačkog Udruženja „Krug 10“ i novosadskog „Vir“ prošlog petka pokazali su svoje akvarele i radove i šabačkoj publici. U prijatnom, omalenom prostoru galerije „Krug 10“ učvrstili su nedavno izgrađene umetničke mostove prijateljstva.
- Još u drevnoj Kini akvarel je bio vežba mentalnih i duhovnih sposobnosti, rezervisan samo za odabrane. O tome svedoče i najstariji traktati, zakoni i uputstva za umetnike gde se govori o maksimalnoj koncentraciji, jasnoj svesti u pogledu onoga koji ih slika u odnosu na univerzum. Kao tehnika a la prima par ekselans, kao nešto što ne trpi popravke i dorade i zahteva ogromno iskustvo, jasnu početnu viziju, tako jasni i čisti, prozračni, ređaju se akvareli naših prijatelja. Progledne boje, čvrste, a opet vazdušasta konstrukcija, besprekorna kompozicija. Prepoznaje se edukacija, istraživanje, velika količina rada da bi se približili tom esencijalnom postulatu koji nam akvarel nameće. Hvala za ovaj napor i divnom prof. Markoviću. A vama svima neizmerno hvala i beskrajna želja da dalje ovako stvarate ““ rekla je Svetlana Žegarac, predsednica Udruženja „Krug 10“ koje već pet godina stvara u okviru Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, otvarajući izložbu simboličnog naziva „Mostovi“.
Akvareli šesnaest novosadskih umetnika, među kojima ima slikara, inženjera, tehničara, lekara, medicinskog osoblja i univerzitetskih profesora, urađenih u nežnoj ali zahtevnoj tehnici akvarela svedoče o pojedinačnim stvaralačkim senzibilitetima kao i radovi njihovih domaćina.
- Okupili smo se kao grupa ljubitelja akvarela. Zajedno stvaramo svoja dela već punih pet godina u okviru Škole akvarela koja se održava u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a koju vode profesori Branislav Marković i Višnja Trivunčević, akademski slikari i akvarelisti. Kako trajemo već dugi niz godina, a povezuje nas zajednička ljubav prema akvarelu, odlučili smo da se povežemo i oformimo prvo društvo akvarelista u Novom Sadu pod nazivom „Vir“ koje postoji već više od godinu dana. Pored svojih osnovnih delatnosti u kojima smo manje ili više uspešni stavaramo umetnička dela raznih tehnika a zajedničko nam je akvarel. Neki od nas su i članovi drugih likovnih društava u Novom Sadu poput „Likuma“ a učestvovali smo na brojnim regionalnim i međunarodnim izložbama. Ovim povodom i prvi put do sada stali smo rame uz rame sa svojim prijateljima iz Šapca čije Udruženje nosi naziv „Krug 10“ a koje je nama svojim postojanjem, prijateljskim savetima i predlozima dalo krila u formiranju Društva akvarelista „Vir“. Zahvaljujem se svim članovima „Kruga 10“ na angažovanju““ dodala je Antonija Ciganović.
Ispred „Kruga 10“ Miodrag Gašić Gale uručio je plaketu koja simbolizuje stvaralaštvo sa potpisima članova Udruženja „Kruga 10“ ostavljajući još jedan trag neraskidivog prijateljstva.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa