9. april 2015.9. apr 2015.
SUSRETI PLANINARA NA FRUŠKOJ GORI OKUPILI VELIKI BROJ UČESNIKA

DOSITEJEVIM STAZAMA PO JEDANAESTI PUT

U organizaciji PSD „Dr Laza Marković“ iz Iriga, a pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Vojvodine, 4. aprila, održani su tradicionalni susreti planinara na Fruškoj Gori. „Dositejevim stazama“ po jedanaesti put krenulo je četristo sedamdeset pet učesnika iz dvadeset devet društava širom Srbije ali i gostiju iz okruženja.
Planinarsko društvo „Cer“ iz Šapca na ovim susretima predstavljao je Živan Žika Nikolić na čiju je inicijativu pre četiri godine put Fruške Gore krenula i Ekološka sekcija „SNEKO“ OŠ „Stojan Novaković“. Po završetku akcije PSD „Dr Laza Marković“ iz Iriga uručilo je priznanja za učešće između ostalog i Živanu Žiki Iliću, dok je Ekološkoj sekciji „Stojanove“ škole, koja je brojala devedeset sedam članova, pod vođstvom nastavnice biologije Mare Stepanović Ilić uručen pehar u trajno vlasništvo za najbroniju grupu.
- PSD „Dr Laza Marković“ iz Iriga bio je izvanredan domaćin. Organizacija je bila na nivou iako svi znamo da je u današnje vreme teško, zbog loše finansijske situacije, organizovati ovakva okupljanja. Moram da pohvalim sekretara Društva Vedranu Jerković koja je poslednje dve godine uložila velike napore u organizaciji. Družili smo se. Staza nije bila naporna jer je bila sa blagim usponom. Ovo priznanje mi je mnogo značajnije nego bilo šta drugo. Moj sport je bio atletika ali se zadnjih četrnaest godina isključivo bavim planinarstvom. Ujedno promovišem i zdrav način života. Cilj mi je da se što više dece priključi planinarenju kako bi bili u prirodi a ne samo ispred kompjutera ““ rekao je Nikolić.
Prijatno vreme bez kiše doprinelo je da učesnici bez problema savladaju „Malu stazu“ čija je ruta išla od Planinarskog doma na Iriškom vencu, preko manastira Novo i Staro Hopovo pa nazad do Planinarskog doma u dužini od devet kilometara. Oni koji su bili u boljoj kondiciji, ali i iskusniji kada je u pitanju planinarstvo, lako su savladali „Veliku stazu“ u dužini od 20,9 kilometara koja je išla istom trasom kao i prethodna samo što su njeni učesnici obišli i manastir Grgeteg, Hotel „Norcev“ (RTV Toranj), a zatim se vratili na početnu tačku.
Kazanski gulaš posle završene ture okrepio je planinare koji su se rastali sa željom da se sledeće godine sretnu na istom mestu gde će proslaviti devedeset godina postojanja PSD „Dr Laza Marković“ Irig.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa