9. april 2015.9. apr 2015.

RADOST U FUNKCIJI ŽIVOTA

Tamara Vešić Tomić je diplomirani veterinar, radila je četiri godine u Veterinarskoj stanici Šabac, a od prošle godine predaje stručnu praksu u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću. Instruktor je joge u Joga centru Šabac, energoterapeut i majka dvoje dece, Drine i Peruna
U vreme današnje, ne viđamo često ljude koji su radosni, puni života i ljubavi, nesklone da za svoje neuspehe optužuju sve i svakoga, zadovoljne „sobom u ovom svetu i ovim svetom u sebi“. Šapčanka Tamara Vešić Tomić je jedna od njih.
Za vreme studija veterine, za koje se opredelila zbog ljubavi prema životinjama, paralelno je završila Međunarodnu Akademiju za školovanje instruktora joge.
- Dvoumila sam se između veterine, psihologije i engleskog jezika, ali sam uspela da, kroz rad na sebi i život u Americi, razvijam ljubav prema engleskom jeziku, a psihologiju sam počela da proučavam kroz jogu. Zaokružila sam svoj put, kaže Tamara koja veruje da se čovek razvija i napreduje čitavog života.
Godine koje je provela u Americi, obogatile su njen život, a utisak koji je ponela sa „trulog Zapada“ razbija uvrežene stereotipe.
- Ljudski fakor je individualan. I tamo, kao i ovde, kao i svuda uostalom, ima toplih i hladnih ljudi, ali su Amerikanci generalno nasmejan narod, otvoren za razgovor, predusretljiv i ljubazan. Tamo sam stekla divne prijatelje sa kojima sam i danas u kontaktu.
I ona je, kao mnogi, imala poznatu knjigu „Joga“ Jasmine Puljo. Gledajući emisiju u kojoj je gostovala intruktorka Brankica Šurlan, njeno interesovanje je postalo snažno, uspostavila je kontakt sa njom, krenula na kurs i ““ „zaljubila se u jogu“. Od 2006. godine je zvanično instruktor joge, u početku je vodila časove u Beogradu, a po povratku iz Amerike, otvorila je studio Joga centar Šabac, koji danas ima tridesetak polaznika.
- Serijal vežbi Joga saveza Srbije je prilagođen većini, radi se do granice sopstvenih mogućnosti, što znači da se prestaje sa vežbom čim se oseti neprijatnost. Ljudi koji imaju fizičke izazove i ograničenja, ukoliko kontinuirano dolaze, posle izvesnog vremena, uz konsultacije sa lekarom, uspevaju da prevaziđu bol. Jedna polaznica je imala veliki problem u lumbalnom delu kičme, bila je pred operacijom, ali je, posle godinu dana, uspela da prevaziđe problem. Oni kojima fizički deo ne predstavlja izazov, primećuju promenu u koncentraciji i kontroli misli.
Postoje različite vrste joge, u ovom slučaju, reč je o hata jogi, fizičkim položajima tela (asanama), koje vode do unutrašnjeg mira. „To nema nikakve veze sa religijom, što se često jogi pripisuje“, tvrdi Tamara.
- Ja se osećam kao pravoslavna Srpkinja, a joga je metoda koja nam pomaže da se u svakodnevnom životu izborimo sa stresom i izazovima, ona ne uslovljava našu pripadnost. Ima mnogo predrasuda i mistifikacija u vezi sa jogom, ali, ona je radost koja nema nameru da okupira naš život, već da mu bude u funkciji.
Tamara je nedavno završila i kurs energoterapije.
- To je rad na energetskim centrima, zapravo, njihovo čišćenje. Mi, pored fizičkog, imamo i energetsko telo, koje, kada je blokirano, rezultira različitim bolestima, i mentalnim i fizičkim. Energoterapija je pomoćno sredstvo, dodatna metoda u lečenju. Potrebno je minimum pet terapija da bi se osetila razlika, onda se pravi pauza, pa se ponavlja postupak.
Očito je da postoji dobra organizacija, ali, „lako je dobro se organizovati kada imamo pomoć i podršku svoje porodice“.
- Ambulanta za kućne ljubimce mi je oduzimala mnogo vremena, shvatila sam da mi je potreban drugi posao zbog dece, sebe i joge. Otvorilo mi se da radim u Mačvanskoj srednjoj školi, gde predajem stručnu praksu veterinarskim tahničarima. To mi je blisko, deca su predivna, uspeli smo da steknemo poverenje i da uvedemo inovacije. Uživam u radu sa mladima, kao i na časovima joge. Radim od srca, što je najvažnije.
Tamara ima dvoje dece, Drinu, „koja dobro nosi svoje ime, brza je i bistra“ i Peruna, dečaka čije je ime u početku izazvalo reakcije.
- Volim staroslovensku mitologiju i mislim da bi trebalo da poznajemo svoje korene. U ruke mi je nedavno došla knjiga koja me je oduševila. „Miris nasleđa“ Drine Štajnberg je staroslovenska mitologija ispričana kroz ljubavnu priču.
Svaki čovek ima svoje poslanje koje bi trebalo da pronađe, mesto na ovom svetu koje niko drugi ne može da popuni i koje ništa drugo, njemu samom, ne može da nadomesti. Tamara veruje da je njena misija da prenese drugima, kako kaže, pozitivni joga talas.
- Za mene je smisao u celoživotnom bavljenju sobom i prenošenju znanja drugima, svojoj porodici, prijateljima i polaznicima. Zahvalna sam Bogu na tom daru.
Joga centar Šabac organizuje čajanku sa književnicom Drinom Štajnberg, 17. aprila, u ulici Vojvode Stepe 13 (prvo skretanje levo iza Gradske kafane). Čajanka počinje u 17 časova.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa