9. april 2015.9. apr 2015.
U SREDNjOJ ŠKOLI U KOCELjEVI

JAVNI ČAS POSVEĆEN SVETSKOM DANU ROMA

Prošle srede u Amfiteatru koceljevačke Srednje škole održan je javni čas posvećen obeležavanju svetskog dana Roma.
Nakon što je prof. srpskog jezika Lidija Marković, obraćajući se na romskom jeziku, poželela srećan svetski dan Roma, učenici su kroz tekstove i muziku govorili o poreklu i kulturu ovog naroda.
Poreklo i postojbina Roma vekovima su bili obavijeni velom tajni. Danas se tvrdi da su oni poreklom iz Indije kao i da su se velike seobe ovog naroda desile u periodu od V-DžII veka.
Kretanje prema Balkanskom poluostrvu bilo je u vreme najezde Turaka na Balkan a u činjenici da su se ovi osvajači zadržali pet vekova na ovim prostorima leži i razlog zbog čega su se i Romi na Balkanu najduže i u najvećem broju zadržali. Danas Roma ima na svim kontinentima i u većini država na svetu.
U Srbiji je evidentan nizak nivo obrazovanja romske populacije jer veliki broj dece ne završi ni osnovnu školu. U koceljevačkoj opštini su shvatili važnost uključivanja Roma u sistem obrazovanja, ne samo osnovnog već i srednjoškolskog. Stoga se u saradnji sa koceljevačkom srednjom školom i nevladinim sektorom posebna pažnja poklanja animiranju roditelja i dece i obezbeđivanju brojnih olakšica za sve pripadnike romske populacije koji žele da svoje obrazovanje nastave u Srednjoj školi u Koceljevi.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa