9. april 2015.9. apr 2015.
OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLjA 7. APRIL

OD NjIVE DO TRPEZE

Ove godine Svetski dan zdravlja je obeležen sloganom: „Od njive do trpeze ““ zdravstveno ispravna hrana“
Bezbednost hrane je oblast javnog zdravlja, kojoj je prioritet akcija za zaštitu stanovništva od rizika trovanja hranom i hranom izazvanih akutnih ili hroničnih bolesti. Nebezbedna hrana može dovesti do niza zdravstvenih problema: dijareje, virusnih bolesti (prvi Ebola slučajevi bili su uzrokovani kontaminiranim mesom); reproduktivnih i razvojnih problema, malignih bolesti.
Nove pretnje za bezbednost hrane se stalno pojavljuju. Promene u proizvodnji hrane, distribuciji i potrošnji (intenzivna poljoprivreda, globalizacija trgovine hranom, ketering i tzv. brza hrana); promene u okruženju; razvoj novih sojeva bakterija i toksina; antimikrobna rezistencija ““ sve ovo povećava rizik od kontaminacije hrane. Porast putovanja i trgovine povećava verovatnoću širenja kontaminacije hrane.
Polazeći od činjenice da je bezbednost hrane zajednička odgovornost, Svetska zdravstvena organizacija pomaže i podstiče zemlje da spreče pojavu, na vreme otkriju i adekvatno odgovore na pojavu bolesti izazvanih hranom.
Svetski dan zdravlja 2015. bio je prilika da se upozore vladin sektor, proizvođači, distributeri i javnost na značaj bezbednosti hrane, kao i da svako od njih može da doprinese da hrana na tanjiru bude bezbedna za ishranu.
Ciljevi ovogodišnje kampanje povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja bili su: unapređenje znanja o značaju zdravstvene bezbednosti hrane za zdravlje ljudi, jačanje kapaciteta javnog zdravlja u cilju obezbeđivanja zdravstveno bezbedne hrane i prevencije nastanka bolesti koje se prenose hranom, unapređenje multisektorske saradnje i programskih aktivnosti u oblasti bezbednosti hrane.
Ključne činjenice
Obezbeđivanje dovoljnih količina zdravstveno bezbedne hrane odgovarajuće nutritivne vrednosti jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja. Hrana koja nije bezbedna je ona koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske supstance i koja može izazvati više od 200 bolesti, u rasponu od dijareje do malignih bolesti. Dijareje koje su izazvane zagađenom hranom ili vodom predstavljaju uzrok smrti kod oko dva miliona ljudi godišnje, uključujući i decu.
Hrana prelazi više međunarodnih granica, od mesta gde se proizvodi do mesta gde se konzumira. Dobra saradnja između vlada, proizvođača i potrošača obezbeđuje bezbednost hrane.
Bolesti u vezi sa hranom i ishranom značajno doprinose opterećenju društva bolestima, ometaju društveno-ekonomski razvoj, sistem zdravstvene nege, i štete nacionalnoj ekonomiji, turizmu i trgovini.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa