9. april 2015.9. apr 2015.
ŠABAC I BOGATIĆ POTPISALI SPORAZUM SA “SRBIJAVODAMA“

POTPUNO BEZBEDNI ZA DVE GODINE

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, i predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, prošle srede su potpisali sa “Srbijavodama“ Sporazum o zajedničkom izvršenju zaštitnih radova za formiranje celovitog sistema zaštite Mačve od velikih voda Drine i Save. Sredstva su obezbeđena iz evropskih fondova. Početak radova očekuje se na jesen.
Direktor “Srbijavoda“, Goran Puzović, naveo je da projekat obuhvata 25 kilometara toka Save i Drine, 5 kilometara poteza Drenovac - Čevrntija i 20 kilometara zapadne zone. Prema njegovim rečima, vrednost cele investicije se procenjuje na 10 miliona evra.
-Zamolićemo ljude iz Evropske delegacije da u najkraćem mogućem periodu prihvate projekat i donesu odluku o načinu i modulu finansiranja. Očekujemo da u jesen pri kraju godine počnemo radove. Vreme izvođenja na istočnoj zoni je oko godinu i po, a na zapadnoj oko godinu dana. Mislimo da će do 2017. godine cela deonica biti završena i da će stanovnici Šapca i Bogatića biti zaštićeni, rekao je Puzović.
Potpisivanju je prisustvovao i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade Republike Srbije, Marko Blagojević, koji je istakao da je ovaj dan Šabac čekao godinama, a ne samo od maja.
-Ovaj projekat je postojao već dugo, samo nisu postojala sredstva kojima bi se platila realizacija. Prošlog maja nam se obilo o glavu to što nismo mislili dovoljno o prevenciji, pa smo nakon toga počeli da gledamo na stvari koje su zaista važne. Tokom perioda od 2005. do 2013. godine radilo se nešto na teritoriji cele Srbije, ali nije dovedeno do kraja jer je zafalilo para. Sada, kao država, menjamo ponašanje i stav prema tome. Imamo obezbeđeno finasiranje za sve projekte koji godinama “skupljaju prašinu“ po fiokama lokalnih samouprava i državnih institucija. Sada moramo da uđemo u fazu razvoja projekata i kompletiranja projektne dokumentacije. Niko neće da finansira posao za koji se ne zna tačno ni kako bi trebao da izgleda ni koliko je para potrebno, pojasnio je Blagojević.
Prema rečima Nebojše Zelenović, Šabac je potpuno spreman za jedan ovako važan projekat. Potpisani sporazum odnosi se na deo učešća u poslu lokalne samouprave koji se ogleda u obezbeđivanju pristupnih saobraćajnica i potrebnih uslova za nesmetano odvijanje radova.
-Očekujem da uskoro dobijemo tačnu informaciju kada će se objaviti međunarodni tenderi i kada će najranije početi radovi i to ne samo od predstavnika Vlade, nego i predstavnika Evropske delegacije, s obzirom da Evropa finansira čitav projekat. Ono što je grad trebao da uradi, uradio je, rekao je Zelenović.
Pored toga, naveo je i da je pokrenuta inicijativa kod nadležnih republičkih organa šta može da se uradi sa drugom linijom odbrane, u slučaju da postojeći nasip pukne i dođe do izlivanja.
Kako je rekao Nenad Beserovac opština Bogatić treba da izvrši restruktuaciji 580 parcela, a da su sredstva za to predviđena lokalnim budžetom. Beserovac se nada da će uspeti da ispoštuju rokove.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa