16. april 2015.16. apr 2015.
ZAVRŠENA SELEKCIJA ZA 51. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA SRBIJE „JOAKIM VUJIĆ“

ŠABAČKO POZORIŠTE DOMAĆIN

Od 11. do 18. maja Šapčani će imati priliku da pogledaju dvadeset tri predstave na 51. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Ovogodišnji selektor, Slobodan Obradović, izabrao je osamnaest predstava za odrasle i pet za najmlađe.
- Kriterijumi po kojima je sastavljena ovogodišnja selekcija nisu bili uslovljeni konkretnom temom. Odabrane predstave imaju visok profesionalni standard, u svakoj od njih govori se promišljenim pozorišnim jezikom, kritički se odnose prema fenomenima koje obrađuju, a poslednja zajednička karakteristika im je to što je u svakoj od njih došlo do sveobuhvatnog sažimanja svih elemenata koji treba da sačinjavaju jedan pozorišni čin ““ istakao je selektor Obradović.
Festival će 11. maja otvoriti ansambl Šabačkog pozorišta izvođenjem „Postmodernog kabarea dobrog vojnika Švejka“ po tekstu i u režiji Aleksandra Lukača. Narednih večeri nastupiće Narodno pozorište Niš sa predstavom „Šoferi“ Lasla Vegela u režiji Milana Neškovića, Kruševačko pozorište i Narodno pozorište Sombor sa Nušićevim „Doktor Nušić“ u režiji Kokana Mladenovića, Pozorište „Bora Stanković“ Vranje sa „Narodnom dramom“ Olge Dimitrijević, a u režiji Snežane Trišić, Narodno pozorište Pirot sa Pekićevim „Rađanje jednog zapisnika“ u režiji Ane Grigorović, Narodno pozorište Užice „Svrati, reče čovek“ Ivana Velisavljevića i režiji Ivana Vukovića, i Narodno pozorište Priština u Gračanici sa „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića. Poslednje večeri, 18. maja, odigraće se predstava u čast nagrađenih.
Ovogodišnja ponuda za najmlađe bila je u osetnom padu kada se uzme u obzir činjenica da je ona prošle godine i kvantitativno i kvalitativno bila bogatija. Tako će na „Malom Joakimu“ biti odigrano samo pet predstava. Prve večeri, 12. maja, najmlađi, ali i oni mladi duhom, moći će da pogledaju Nušićeve „Hajduke“ u izvođenju Šabačkog pozorišta, a u režiji Vladimira Milojevića. Kraljevačko pozorište predstaviće se „Čarobnjakom iz Oza“ po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića, Pozorište „Bora Stanković“ Vranje „E, baš Crvenkapa“ Peđe Trajkovića, a u režiji i adaptaciji Bojana Stojčetovića, Narodno pozorište Pirot „Školom za manekene“ po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, a Puls teatar Lazarevac delom Miroljuba Nedovića „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“ u režiji Aleksandra Trmčića.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa