16. april 2015.16. apr 2015.
Od 20. do 25. aprila Dž nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO

PrivrŽenost imunizaciji

Deseta po redu, Nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO obeležava se od 20.-25. aprila i to je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.
Svetska zdravstvena organizacija je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije, u koju se od početka uključila Republika Srbija.
Imunizacija predstavlja primenu vakcina u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Imunizacijom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu, odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti.
Osnovni preduslov uspeha imunizacije je primena kvalitetnih i bezbednih vakcina koje odgovaraju standardima SZO. Jednaka dostupnost vakcina svima i visok obuhvat vakcinacijom su od velikog značaja.
Nedelja imunizacije u Evropskom regionu je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalne kancelarije SZO za Evropu u saradnji sa zemljama članicama i partnerima u cilju povećanja obuhvata i izgradnji pozitivnih stavova u vezi neophodnosti imunizacije.
Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95% i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja i smrtnih ishoda.
Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečje paralize.
Dramatičan pad obolevanja od vakcina preventabilnih bolesti dovedi u poziciju neke zarazne bolesti da se one smatraju delom prošlosti u Evropi. Nasuprot tome, blizu milion osoba u Evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovnim vakcinama i bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom kontinuirano izazivaju obolevanje, komplikacije/ sekvele i čak smrtne ishode.
U prethodnim godinama, zemlje Evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice epidemije se šire iz zemlje u zemlju. Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa