16. april 2015.16. apr 2015.
NASTAVAK UREĐENjA KANALSKE MREŽE

ZAŠTITAOD VODE

Prošle nedelje nastavljeni su radovi na uređenju vodotokova drugog reda na području grada. Obimni radovi izvođeni su u Majuru i Pocerskom Pričinoviću
Angažovanjem mehanizacije prošlog četvrtka počeli su radovi na prokopavanju kanala u Majuru, u naselju oivičenom saobraćajnicama koje prolaze kroz centar naselja, odnosno kroz Severozapadnu radnu zonu, pored nekadašnjeg „Mačvinog“ voćnjaka. Na ovom području su se, zbog obilnih padavina, u prošlosti često pojavljivala velika „vodena ogledala“, koja su ugrožavala poljoprivredno zemljište, ali i sama domaćinstva. Izgradnja kanala je privremeno saniranje problema, a nadležni očekuju da bi se kompletna situacija razrešila izgradnjom kanalizacione mreže.
- Problem u Majuru postoji već 30 godina. Tada se nije vodilo računa o tome da je Majur najniža tačka na području grada i da voda koja se ovde slije nema gde da ode. Konačno rešenje će biti postignuto posle razgovora sa meštanima u delu naselja u kom postoje problemi sa atmosferskom kanalizacijom. U ovom naselju već postoje projekti za 15-tak ulica, koje je predložilo JKP „Vodovod“, ali da bi posao bio uspešno okončan, odnosno da bi se problem trajno rešio, potrebno je da se što više domaćinstava priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. U razgovoru sa meštanima video sam da postoji veliko interesovanje da, kroz model zajedničkog finansiranja, omogućimo priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, rekao je prilikom posete radovima gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Meštani ovog dela Majura pozdravili su izgradnju kanala, i istakli da su spremi da učestvuju u trajnom rešavanju ovog problema.
- Ovo su veoma ozbiljni radovi u odnosu na ono što je pre rađeno. Nadamo se da će ova, i druge planirane aktivnosti doprineti tome da rešimo višedecenijski problem, rekao je Dragan Đurić, meštanin Majura.
U petak je sređivano korito reke Dumače u blizini mlekare „Milovanović“, između Pocerskog Pričinovića i Gornje Vranjske.
- Obavljamo pričišćavanje i širenje korita reke uz pomoć mehanizacije. Radi se o deonici koja je duga hiljadu i dve stotine metara. Na ovom potezu su se često dešavala plavljenja, te smo uvereni da će se sa ovim aktivnostima problem rešiti. Pored ove lokacije, završili smo radove na zaštiti stanovništa i poljoprivrednog zemljišta u Gornjoj Vranjskoj, gde je obavljeno čišćenje korita Dumače i potoka Zmajevac, rekao je rukovodilac službe Komunalne policije Nenad Ilić.
Pored Majura i Pocerskog Pričinovića, aktuelni su radovi na uređenju vodotokova drugog reda i u Varni, Bogosavcu i Beloj Reci. Prema rečima nadležnih do kraja godine saniraće se sve lokacije koje su evidentirane kao potencijalno problematične tačke.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa