16. april 2015.16. apr 2015.
POVODOM PROSLAVE DANA GRADA

DOBITNICI APRILSKE NAGRADE

Rukometni klub „Metaloplastika“, novinarka Olja Bećković i Miroljub Nikolić, direktor humanitarne organizacije „Caritas Šabac“ dobitnici su ovogodišnjih Aprilskih nagrada
Šabac ove godine po prvi put kao Dan grada obeležava 22. april, u spomen na događaj iz 1867. godine, kada su Turci napustili naš grad. Tim povodom, obrazovana je i stručna Komisija za dodelu nagrada i priznanja grada Šapca, koja je prošle subote proglasila laureate. U prvoj kategoriji, za ukupan doprinos razvoju grada, nagrada je pripala Rukometnom klubu „Metaloplastika“, koji ove godine slavi značajan jubilej, 30 godina od osvajanja prve titule prvaka Evrope. Zaslugom „rukometnih vanzemaljaca“, koji su u sezoni 1985/1986. godine osvojili titulu šampiona Evrope, Šabac je upisan kao grad velikih sportista. U drugoj kategoriji, za razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda, priznanje je dobila novinarka Olja Bećković, autorka i voditeljka kultne emisije „Utisak nedelje.“
- Kako nagrađena nije stanovnik grada Šapca, istovremeno joj se dodeljuje i zvanje „Počasni građanin grada Šapca“. Olja Bećković promoviše najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu i svojim profesionalnim pristupom, hrabrim nastupom i etičkim standardima neprekidno podseća na odgovornost za javno izgovorenu reč. Istovremeno građane poziva na dobro pamćenje, zdrav razum, objektivizam i aktivizam. Njen rad je sinonim za slobodno novinarstvo, naročito u vremenu u kom se slobodna reč i kritičko mišljenje izjednačavaju sa destabilizacijom države. Malo je mesta u Srbiji za reči Olje Bećković. Šabac je grad koji želi da čuje i Olju Bećković i sve slobodnomisleće ljude jer je i sam takav, ceneći iznad svega slobodu, nezavisnost i mogućnost da njegovi građani odlučuju o svojoj i sudbini zajednice u kojoj žive i rade, navodi se u odluci Komisije za dodelu nagrada i priznanja grada Šapca.
Aprilsku nagrada u kategoriji za razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica nagrada je pripala Miroljubu Nikoliću, direktoru humanitarne organizacije „Caritas Šabac“.
- Za vreme poplava u maju 2014. godine, Miroljub Nikolić je među prvima reagovao, i kao direktor „Caritas Šabac“ obezbedio veliku količinu humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo. Takođe, kao direktor „Caritas Šabac“ pokrenuo je uslugu socijalne zaštite „Pomoć u kući“, što je jedna od prvih usluga integralne socijalne zaštite namenjena i stanovništvu na ruralnom području. Miroljub Nikolić je bio menadžer projekta „Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama“ koji je vrlo uspešno realizovao u okviru Drugog poziva programa prekogranične saradnje Srbija ““ BiH, istaknuto je u odluci komisije.
Na centralnoj svečanosti povodom proslave Dana grada Šapca, u sredu 22. aprila, dobitnicima Aprilske nagrade uručeni su ključevi grada Šapca.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa