23. april 2015.23. apr 2015.
TAKO JE GOVORIO AKADEMIK MIHAILO MARKOVIĆ

POSLEDNjI JURIŠ NA NEBO

Ugledni filozof, profesor beogradskog i drugih prestižnih svetskih univerziteta, bio je mačvanski zet. U svojoj poslednjoj knjizi, autobiografskog karaktera “Juriš na nebo“, govori o trnovitom životnom putu ka izvoru i ka ušću
Priča se, nekoliko godina posle smrti čuvenog srpskog filozofa da on nikada nije voleo da piše autobiografije ali je pred kraj svog plodnog života, “popustio“, pred sugestijama prijatelja i u opširnoj knjizi “Juriš na nebo“ opisao svoj životni put, kroz svedočanstva o važnim događajima, kojima je bio neposredni svedok ili učesnik. Kroz to se može rekonstruisati i lični stav koji je prema tom delu srpske istorije imao.
Tokom Drugog svetskog rata akademik Mihailo Marković, često je dolazio u Mačvu, zbog revolucionarnog rada i svoje životne saputnice Hristine, koja je umrla leta 2010. godine. Iz Šapca je odlazio peške u Bogatić, gde je Hristina rođena. U Štitaru i Dublju, akademik je kopao kanale, a knjiga od koje se nije odvajao mu je tih dana, posle napornog fizičkog rada, bila slatka kao šećer.
Govoreći o ulozi intelektualaca u Srbiji Marković je isticao da se mogu razlikovati tri grupe ovih ljudi.
Jedno su neutralni intelektualci, nosioci znanja i stručnih veština. Ne mešaju se u politiku. Drugo su oni gori koji se prodaju vladajućem režimu. Ovi su spremni da opravdaju celokupnu tekuću politiku, bilo kakva da je. To su vlastoljubivi i gramzivi ljudi. Treća grupa su intelektualci nosioci kritičke misli, slobodoumni, spremni da ustanu protiv režima.
Poslednja knjiga koju je priznati pisac napisao govori između ostalog o neuspehu utemeljenja prve radničke države. U prvom delu knjige ( ka izvoru) vreme teče od određenog prelomnog momenta unatrag, ka tridesetim godinama prošlog veka, akademikovog dečaštva i mladosti ali i “zori“ novog društva. U drugom delu ( ka ušću) vreme teče napred ka ličnom sumraku ali i sumraku velike ideje o novom društvu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa