23. april 2015.23. apr 2015.
„NEMOJTE NAS ZABORAVITI“ U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU

ZAHVALNOST ZA BUDUĆE NARAŠTAJE

U Kulturnom centru Istočnom Novom Sarajevu, 16. aprila je otvorena izložba „Nemojte nas zaboraviti“ Narodnog muzeja iz Šapca, autora Branislava Stankovića. Izložba koja je prošle godine otvorena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti izazvala je veliko interesovanje i tamošnje publike. U prisustvu velikog broja građana, crkvenih velikodostojnika, predstavnika gradskih i republičke vlasti Republike Srpske istaknuto je da su neke od fotografija na postavci već viđene, bile su objavljivane jer su autentične i upečatljive. Rista Marjanović i Vasa Eškićević ostavili su neizbrisiv trag. Njihove fotografije nastale tokom Velikog rata su najpotresniji dokument koji govori o golgoti srpske vojske.
Autor Branislav Stanković ukazuje da je fotografije snimio Risto Marjanović, fotograf koji je pratio srpsku vojsku od 1914. godine pa sve do kraja 1918. kroz bitke, velike pobede i stradalništvo srpskog naroda od okupatorskih sila. Stanković je dodao i da je Marjanović jedan od najznačajnijih autora fotografije uopšte u 20. veku u Srbiji, koji je objektivom zabeležio sve najznačajnije događaje u Velikom ratu ““ od stradanja Šapca i Mačve, preko Cerske i Kolubarske bitke, prelazak preko planina Albanije, a potom borbe na Solunskom frontu i oslobađanje domovine Srbije.
Osim 60 fotografija Riste Marjanovića izloženo je i 90 skica Vase Eškićevića sa istom tematikom. U pripremi i odabiru ovog dokumentarnog materijala učestvovao je Vojni muzej iz Beograda, kao i muzeji iz Šapca i Novog Sada. Ispred grada Šapca prisutnima se obratio potpredsednik Skupštine Zoran Bortić, naglasivši tom prilikom da je kontakte najlakše ostvariti preko kulturne razmene i naglasio da je ovo samo početak buduće uspešne saradnje dva grada na raznim poljima društvenog života.
Nakon Istočnog Sarajeva izložba će biti postavljena i u drugim gradovima Republike Srpske.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa