23. april 2015.23. apr 2015.
PRIČA O FANATIZMU, ENTUZIJAZMU I DRUGARSTVU

KROZ TUĐE BAZENE NA PUT STARE SLAVE

Cilj nije bio ulazak u Prvu “A“, nego opstanak u Prvoj “B“ ligi. Igrači treneri radili volonterski. Sledeće sezone akcenat će biti stavljen na mlađe kategorije. Obećanje Vaterpolo saveza da će reprezentacija igrati utakmice u Šapcu
Vaterpolisti Šapca sledeću sezonu počeće u svom bazenu kao novi učesnici Prve “A“ lige. Sezona za njima, kada se pogledaju rezultati, ne izgleda teško. Samo jedan poraz, od ekipe TAŠ, koja je kao drugoplasirana takođe ušla u viši rang takmičenja, i ubedljivo najmanje primljenih golova, krajnji su skor.
Postignuto više od očekivanog
-Cilj ekipe nije bio ulazak u Prvu “A“ ligu, nego opstanak u Prvoj “B“. Ipak, kockice su se poklopile tako da smo bili mnogo bolji od ostalih. Ekipa TAŠ nam je bila najveći rival, ali pored njih imali smo i dve neočekivano teške utakmice protiv Bečeja. Prvo smo, kod njih, dobili jednim golom razlike, i to u poslednjem minutu, dok smo drugu, na našem terenu u Kragujevcu odigrali nerešeno, priča trener prvog tima Miroslav Petrović.
Navodi da je jedan od razloga ovako dobrog rezultata i to što je ekipa bila pravi spoj mladosti i iskustva. Jedan deo tima su igrači na zalasku karijere, sa mnogo utakmica iza sebe, a mlađi igrači su bili spremniji pa su imali posebne zadatke.
- Imamo dva reprezentativca, Luku Bosića, 1998. godiše, i Vukašina Ganića, 2000. godište, koji inače treniraju i igraju za Radnički iz Kragujevca, ali su igrali za nas. Petorica igrača su iz Šapca, a značajan deo ekipe igra u klubu više sezona. Tih pet igrača su u klubu već 20 godina i prošli su takmičenja od Srpske lige do Len trofeja, kaže Petrović.
Deset godina treninga bez bazena podrazumevao je duga putovanja na treninge.
Umesto propasti opstanak, pa viši rang
Muke kroz koje su prošli šabački vaterpolisti za deset godina koliko su bili bez bazena, daju posebu težinu njihovom uspehu. Imali su dva do tri trening nedeljno, dok su njihovi suparnici toliko trenirali dnevno. Na utakmice su odlazili svojim prevozom, zatim su isti igrači koji su vozili igrali su i utakmice, a onda ponovo za volan pa do kuće.
-Od ulaska u Prvu „A“ ligu, mnogo je veći uspeh što je klub opstao kroz ovu deceniju. Imali smo i sezone gde smo se u poslednjem kolu borili za opstanak u Prvoj „B“ ligi. Za ovakav rezultat potreban je fanatizam, entuzijazam i drugarstvo u ekipi, što je i bio pokretač da se prežive sve ove godine, navodi igrač Nenad Živanović.
Teških momenata bilo je mnogo. Prve dve godine trenirali su u Beogradu, potom tri godine u Novom Sadu, zatim u Obrenovcu i ovu sezonu ponovo u Beogradu. Pored ogromne zahvalnosti vaterpolo klubovima Crvena Zvezda, Vojvodina TENT i Stari Grad ističu i da nije bilo ni malo prijatno kada su ti klubovi trebali da im budu rivali. Dešavalo se da i po sat i po čekaju u hodniku dok domaća ekipa završi trening pa da oni uđu u bazen. Nakon toga, kući su se vraćali oko 1, posle ponoći.
Finanijski su takođe zavisili uglavnom sami od sebe i pojedinaca koji su verovali u njih. Kažu da je novac koji je grad odvajao za klub bio dovoljan za oko 30 odsto troškova. Svi igrači i treneri za klub su se borili volonterski. Zbog toga, gotovo svi rade i druge poslove, i to, kažu, veoma uspešno.
Akcenat na mladima
-Pored prvog tima ne treba zaboraviti ni mlađe kategorije koje funkcionišu tokom cele godine. Ta deca takođe putuju dva puta nedeljno na treninge, sem u letnjem periodu. Za razliku od seniora, imali su obezbeđen autobus i vozača. Podmladak broji četrdesetak članova, dok leti, kada su treninzi svaki dan, na otvorenom bezenu bude oko 200 dece, navodi Petrović.
Upravo je primarni cilj za predstojeću sezonu omasovljavanje dece u klubu. Žele da se sada, kada budu imali svoj bazen, skoncentrišu na to da privuku što veći broj najmlađih. Tako će biti stvorena baza iz koje će moći da grade svoje igrače.
-Mukotrpan i dugotrajan proces je proizvesti vaterpolo igrača. Što se tiče ambicija vezanih za prvi tim, cilj nam je prvo da zadržimo igrače na okupu. Želimo da budemo standardan prvoligaš, bar na sredini tabele, kaže trener.
Najveći uspeh šabački klub ostvario je u godini pre nego što je ostao bez bazena. Bilo je to učešće na Len trofeju, drugom po kvalitetu evropskom takmičenju. Veruju da je povratak na ove staze ostvariv vrlo brzo.
Pored vaterpola, klub se uvek bavio društvenokorisnim radom. Akcija „Šabac, grad bez neplivača“ pokrenuta je upravo do njih, još 1995. godine. Od tada je oko 2.000 dece besplatno naučeno da pliva. Planiraju da ovu akciju nastave i u budućnosti u saradnji sa gradom, a nadaju se da će imati i podršku Ministarstva za sport, koju su imali do sada.
Šansa za grad
Stari bazen imao je 300 mesta. Kada su igrane utakmice uvek je sve bilo popunjeno, a kada su bili domaćini završnih turnira lige i hotel „Sloboda“ je bio pun. Na ovom bezenu su igrali svi sadašnji reprezentativci Srbije, kao i Crne Gore. Nove tribine, pored starih 300, imaće još 800 mesta, a postojaće mogućnost da se postave i dodatna montažna.
-Pored prijateljske utakmice, koja će se igrati na otvaranju bazena protiv Rusa, imamo obećanje Vaterpolo saveza Srbije da će se u Šapcu igrati i druge zvanične utakmice reprezentacije. Renoviranje hotela „Slobda“ je to omogućilo, najavljuju iz kluba.
Ističu da su zahvalni gradu na svakom dinaru koji je uložen u njih. Ipak, kada bi imali samo polovinu budžeta koji se daje nekim većim klubovima ne bi morali da razmišljaju ni o čemu drugom sem o svojoj igri. Kada su ovakve rezultate ostvarili uz sve probleme sa kojima su se susretali pitanje je gde bi im bila granica ako bi imali sve uslove. Pored klupskih uspeha, uz atraktivne protivnike dolazi i više publike, a to je prilika za promociju grada kakva se retko pruža.
dobijaju svoju kuĆu
Povodom velikog uspeha šabačkih vaterpolista koji su ponovo u Prvoj A ligi, najvišem rangu domaćeg takmičenja, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je prošle subote u Gradskoj kući prijem za članove vaterpolo kluba. Čestitajući sportistima, gradonačelnik je istakao značaj njihovog uspeha posebno imajući u vidu da već 10 godina treniraju i igraju u različitim gradovima Srbije.

M.Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa