23. april 2015.23. apr 2015.
U ŠABAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA REALIZOVAN PROBNI TEST

PROVERA PRED ZAVRŠNI ISPIT

Protekle sedmice šabački osnovci, kao i njihovi vršnjaci u celoj Srbiji, imali su priliku da provere svoje znanje pred završni ispit. U petak rađeni su testovi iz matematike, a u subotu iz srpskog jezika i književnosti i kombinovani test koji je prethodne godine zadavao muke osnovcima.
- Iskreno meni je bila matematika teža jer mi to slabije ide. Srpski je bio malo lakši. Mislim da sam dobro uradila. Znam otprilike gde sam pogrešila. Od kombinovanog testa ne očekujem mnogo. Uglavnom nastavnici su nam rekli da idemo po logici zato što treba samo da se setimo šta smo radili u kom razredu i onda ćemo sve pohvatati. Spremna sam. Idem na sve pripreme i privatne časove ““ rekla je Mina Ćirić, učenica VIII1 OŠ „Janko Veselinović“, koja namerava da upiše Filološki smer u Šabačkoj gimnaziji.
I ovoga puta zadaci iz matematike su zadavali veće probleme pa je kako su rekle Jovana i Kristina Mitrović, učenice VIII2, ovo bila idealna prilika da vide gde su grešile.
- Srpski jezik nije bio težak za razliku od matematike. Kada je u pitanju kombinovani test videćemo. Dobro nam dođu probni testovi. Sačekaćemo rezultate pa ću da vidim gde sam grešila i na šta treba da obratim više pažnje tokom učenja ““ dodala je Jovana.
Ovogodišnji testovi bili su specifični upravo zbog toga što su svi zadaci bili nepoznati. Potpuna simulacija završnog ispita, od mesta sedenja, vremena za rad, dežurstava, imala je za cilj da se učenici na što bolji način pripreme za ono što ih očekuje u junu.
- Izlaznost učenika u našoj školi je potpuna. Od sto tri osmaka samo dvoje nije došlo zbog zdravstvenih razloga. Njima će u toku naredne sedmice biti pružena prilika da urade test i vide kako će to izgledati. Došli su i učenici koji danas idu na republičko takmičenje iz matematike. Dužni smo da pošaljemo povratnu informaciju u školske uprave i o izlaznosti i ukoliko smo naišli na neke nepravilnosti na koje treba da ukažemo. Testovi učenika naše škole, kao i iz drugih gradova, biće prosleđeni Zavodu za vrednovanje kako bi na osnovu njih mogli da prave eventualne izmene ““ naglasila je prošle subote direktorka OŠ „Janko Veselinović“ Ljiljana Stojanović.
Po završetku testa učenici su popunjavali anonimni Upitnik sa devet pitanja koji je sadržao između ostalog informacije o stepenu obrazovanja roditelja, koliko uče uz njihovu pomoć, da li su uzimali privatne časove i iz kojih predmeta, o polugodišnjim ocenama iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, geografije, istorije, stranog jezika radi boljeg uvida u dosadašnji rad učenika i njihovo zalaganje kada su u pitanju predmeti koji će se naći na testovima.

O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa