23. april 2015.23. apr 2015.
IN MEMORIAM

BORIVOJ LAZIĆ

Dr profesor elektronike

Dana 4. aprila 2015. godine preminuo je u Beogradu dr Borivoj Lazić, penzionisani profesor elektronike i dugogodišnji dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Profesor Lazić rođen je 1939. godine u Tekerišu, istorijskom mestu u Jadru, u uglednoj seoskoj porodici gde je završio osnovno školovanje, a zatim, kao jedan od najboljih učenika, Šabačku gimnaziju. Oslobođen je polaganja usmenih ispita na Velikoj maturi juna 1958. godine. Iste godine upisao je studije elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koje je sa uspehom završio u redovnom roku 1963. godine i odmah izabran za asistenta. Magistrirao je 1970. g. i doktorirao devet godina kasnije.
Biran je u sva nastavna zvanja od docenta i vanrednog profesora do redovnog profesora za oblast “Računarska tehnika i informatika“ i na fakultetu proveo ceo radni vek do penzionisanja.
Pored redovnog rada na svom fakultetu predavao je, kao honorarni profesor, i na elektrotehničkim fakultetima u: Skoplju, Prištini, Nišu i Podgorici. Radio je kao spoljni saradnik u Institutu “Mihailo Pupin“, u industrijskom preduzeću “Ivo-Lola Ribar“ i preduzeću “Informatika“ AD.
Kao što je bio izuzetan učenik gimnazije tako je bio veoma marljiv student, predodređen za naučno-istraživački rad. To ga je zadržalo na fakultetu i omogućilo da do maksimuma razvije (ispolji) svoj vrhunski intelekt, svoje istraživačke porive, svoju naučnu radoznalost za ostvarivanje ideja iz oblasti elektrotehnike, posebno računarstva i informatike.
Pored uspešnog naučno-istraživačkog rada uspeo je da ostvari visok nivo prenošenja znanja svojim studentima, kod kojih je postao izuzetno omiljen i kao vrhunski stručnjak i dobar pedagog do samog obožavanja.
Kao vrhunski stručnjak za svoju naučnu oblast biran je u radna tela Međunarodnih stručnih organizacija. Godine 1997. izabran je za člana Međunarodne Akademije za telekomunikacije u Moskvi.
Bio je stalni i neumorni učesnik na brojnim naučnim i stručnim skupovima (seminarima, simpozijumima i kongresima). I posle penzionisanja nastavio je da učestvuje aktivno na istim dajući tako nemerljiv doprinos razvoju svoje struke.
Pored pedagoškog rada na svojoj katedri bio je veoma aktivan na poslovima od značaja za fakultet kao celinu, što ga je kvalifikovalo za izbor za Dekana ETF u nekoliko mandata. Naime, bio je dekan od 01.10.1991. ““ 23.06.1998. g. i od 07.10.2000. g. do 30.09.2002. g, dakle devet godina ukupno rukovođenja i unapredovanja rada i razvoja svog fakulteta.
Profesor Lazić dao je i doprinos radu Saveta Univerziteta u Beogradu kao njegov predsednik od 21.06.2002. g. do 30.09.2004. g.
Pored predanog rada na ETF i Beogradskom Univerzitetu bio je član upravnih odbora više preduzeća:
- Rudarsko-topioničarskog basena Bor od oktobra 2000. g. do aprila 2001.g.
- Telekoma Srbija od marta 2001. do maja 2004. g.
- Od decembra 2006. g. preduzeća “Iritel“ AD.
Značajan je doprinos profesora Lazića rukovodstvima nekoliko velikih privrednih preduzeća u upravljanju i razvoju istih.
Zajedno sa svojim saradnikom napisao je 1991. g. “Zbirku rešenih zadataka iz logičkog projektovanja digitalnih sistema“.
Samostalno je napisao 1994. g. i 1996. g. stručnu knjigu “Osnove računarske tehnike“.
Radni vek ovog profesora završen je penzionisanjem 30. septembra 2004. g. dok je njegova aktivnost i učešće na stručnim skupovima trajala skoro do kraja života.
Sahranjen je na beogradskom groblju Lešće 7. aprila 2015. g. u prisustvu rodbine, brojnih kolega i poštovalaca.
Komemoraciji su prisustvovale brojne kolege iz struke iz zemlje i inostranstva. Od njih su se čule mnoge pohvalne reči o stručnosti i naučnom radu Borivoja ““ Bore Lazića, koji ga je vinuo u orbitu velikana, naših najvećih naučnika.
Neka je večna slava visoko cenjenom i moralnom čoveku dr profesoru Bori Laziću.

Školski drugovi Šabačke gimnazi

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa