23. april 2015.23. apr 2015.
SUBNOR

GODIŠNjE AKTIVNOSTI


Pomoć u rešavanju zdravstvenih i socijalno-ekonomskih pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.U pripremi novi Zakon za objedinjavanje svih boračkih organizacija u Srbiji, od 1941. do danas. Šabački SUBNOR jedna od brojnijih organizacija u Srbiji sa vrlo uspešnim rešavanjem boračkih pitanja
Republički odbor SUBNOR i Gradski odbor SUBNOR Šabac zajednički su organizovali sastanak svih opštinskih organizacija u Mačvanskom okrugu, koji je prošle nedelje održan u Šapcu. Sastanku su prisustvovali predstavnici GO SUBNOR Šabac, iz Loznice predsednik opštinskog odbora Milorad Komarčević, iz Krupnja sekretar Rajko Lazarević, iz Bogatića predsednik Mijoljub Josipović, ispred opštinske organizacije Crvenog krsta Šabac Snežana Petrović, samostalni stručni saradnik i ispred Udruženja vojnih penzionera Šapca predsednik Đorđe Momčilović sa šest članova opštinskog odbora.
Na dnevnom redu ovog veoma značajnog sastanka bila su pitanja o zdravstvenom i socijalno-ekonomskom stanju boraca i vojnih invalida, zatim Informacija o aktivnosti organizacije republičkog SUBNOR u 2015. godini, na kraju o Aktivnostima i merama koje preduzima SUBNOR na unapređenju socijalne sigurnosti boraca i vojnih invalida.
Sastanak je otvorio i vodio predsednik GO SUBNOR Šabac Vladimir Ninković, a po napred navedenim pitanjima prisutne su informisali primarijus dr Predrag Jelača, profesor dr Hristo Anđelski i magistar Dušanka Lukić - Havelka.
Dr Jelača upoznao je prisutne da je pre dve godine na teritoriji Mačvanskog okruga sprovedena anketa kojom su prikupljani podaci o borcima za takozvanu „socijalnu kartu“. Anketirano je 270 boraca koji su dali vrlo korisne podatke o borcima i izneli stanje boračke organizacije u MO. Sada, obrađeni, ovi podaci su dostupni svim opštinskim organizacijama za njihove potrebe.
Doktor Anđelski je posebno naglasio značaj ove ankete kao pomoć opštinskim organizacijama u rešavanju socijalnih, zdravstvenih i ekonomskih pitanja.
Magistar Dušanka Lukić - Havelka, u prvom redu informisala je prisutne o stanju u organizaciji i problemima sa kojima se susreću u radu, o zahtevima republičkog SUBNOR prema državnim organima i ukazala na značaj da sve regionalne i opštinske organizacije treba da ažuriraju lične podatke za svoje članove radi lakšeg rešavanja njihovih problema. U svom izlaganju Dušanka je iznela i niz primera gde gradske i opštinske organizacije uspešno rešavaju svoje probleme, što može da služi drugim organizacijama kako da rešavaju svoja pitanja.
Na ovom sastanku predsednik Ninković je istakao dobru saradnju sa mnogim organizacijama u okrugu, među kojima je i Udruženje vojnih penzionera Šabac, a posebno je pohvalio opštinsku organizaciju Crvenog krsta Šabac za uspešnu saradnju i pružanju pomoći mnogim borcima u opštini.
U Srbiji ima dosta boračkih organizacija. Osnova i cilj njihovog postojanja su isti, ali nisu ujedinjene, pa je tako njihova snaga „oslabljena“ u sprovođenju raznih aktivnosti na rešavanju problema svojih članova. Prisutni su, takođe, upoznati da je u pripremi novi Zakon o boračkoj organizaciji, koji će ujediniti sve borce kako one iz Drugog svetskog rata tako i one iz rata od 1991. - 1999. godine., gde će svi borci imati ista prava i ovlašćenja ““ biće jedinstvena organizacija.
U drugom delu ovog sastanka prisutni su postavljali pitanja i iznosili lične probleme koje do sada nisu mogli da reše ni preko suda., nisu nailazili na nikakva razumevanja u prvom redu kod državnih organa. Zaključak po ovim pitanjima je da GO SUBNOR prikupi sva pitanja koja borci sami nisu mogli da reše, da ih obradi i po potrebi prikupi potrebnu dokumentaciju, i takva pitanja dostavi republičkom odboru SUBNOR, koji će pokušati da pomogne ovim borcima.

Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa