23. april 2015.23. apr 2015.
PLANINARSTVO

KARAĐORĐEVIM STOPAMA

Proteklog vikenda, to jest 25. aprila ove godine, pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Velika Plana i Planinarskog saveza Srbije, a u organizaciji Planinarskog kluba “Vrbica“ iz Velike Plane izvedena je planinarska akcija “Karađorđevim stopama“ na terenima Radovanjskih brda, nedaleko od Velike Plane.
Ova akcija dvanaesta po redu, izvedena je u sklopu obeležavanja Dana grada Velika Plana, na kojoj je uzelo učešće trideset i dva planinarska društva i dva Odreda izviđača, sa preko 427 učesnika.
Učesnike Akcije pozdravio je predsednik Gradske uprave Dejan Šulkić, upoznavajući prisutne o istorijatu grada i značaju ovakvog okupljanja.
U svom izlaganju Šulkić predočio je prisutnima da Velika Plana zauzima prostor Donjeg Pomoravlja, Donje Jesenice i deo Šumadije. Teren bez planine, sa brojnim brdima. Najviša tačka je na koti Karaule, čija visina iznosi 297 metara.
Teren Radovanjskog Luga, zauzima povrišnu od 47 hektara, obrastao stogodišnjim hrastovim stablima. Teren je pretvoren u spomen kompleks, u kome je obeleženo mesto na kome je 26. jula 1804. godine ubijen Vožd Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka (1804), na kome je podignuta crkva čiji oltar prekriva mesto ubistva Karađorđa. Pored crkve je i stogodišnji hrast, pod kojim je prvi put, bio sahranjen Karađorđe. U neposrednoj blizini je i muzej sa eksponatima iz tog doba u kome se nalazi slika Karađorđa, delo Paje Jovanovića. Slika je urađena u prirodnoj veličini.
Na kontrolnoj tački planinari su odseli kod manastira Koporin, zadužbine despota Stefana Lazarevića, u kome su 1402. pohranjene svete despotove mošti.
Posebno mesto interesovanja pripada mestu u kome je podignuta crkva, u narodu poznata kao crkva Pokajnica, podignuta 1818. godine, od strane kneza Miloša Obrenovića, nalogodavca za pogubljenje vožda Karađorđa, kako bi iskajao svoje grehe, a u cilju dodvorenja Carigradskom veziru i njegovoj sviti. Crkva je urađena od drveta, na kojoj je krov od šindre a pod od nepečene cigle. Crkva zrači, posebnom toplinom kad se uđe u nju.
U svom izlaganju predsednik Opštine Velika Plana, izrazio je zadovoljstvo masovnošću učesnika, napomenuvši da u narednoj Akciji želi da taj broj bude još veći te da će te na svom putu pohoda moći videti sve ovo što sam izložio, kako reče Šulkić.
Nakon višesatnog pešačenja, zavisno od dužine odabrane staze, kojih je bilo tri, prva je iznosila 6 kilometara, druga šesnaest, za koju su se opredelili šabački planinari, članovi PSD “Cer“ i “Čivija“, a treća staza bila je nešto duža i iznosila je 22 kilometra, okupivši se u dvorištu Omladinskog doma u Velikoj Plani, gde se druženje završilo uz prijatan lovački gulaš, osveženje, muziku i dodelu priznanja.
M.Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa