30. april 2015.30. apr 2015.
OD PONEDELjKA U ŠAPCU 51. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA SRBIJE „JOAKIM VUJIĆ“

U IŠČEKIVANjU POBEDNIKA

Izložbom scenografija Milivoja Miše Štulovića u galeriji Šabačkog pozorišta „Vladislav Lalicki“ u 19 časova, a pola sata kasnije otkrivanjem biste Boris Kovač, zvanično će biti otvoren 51. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Čast da prvi nastupe u takmičarskom delu imaće domaćini Hašekovim „Postmodernim kabareom dobrog vojnika Švejka“ po tekstu i u režiji Aleksandra Lukača. Svake naredne večeri od 20 časova na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ nastupiće Narodno pozorište Niš sa Vegelovim „Šoferima“ u režiji Milana Neškovića, Kruševačko pozorište i Narodno pozorište Sombor sa Nušićevim „Doktor Nušić“ u režiji Kokana Mladenovića, Pozorište „Bora Stanković“ Vranje sa „Narodnom dramom“ Olge Dimitrijević, a u režiji Snežane Trišić, Narodno pozorište Pirot sa Pekićevim „Rađanje jednog zapisnika“ u režiji Ane Grigorović, Narodno pozorište Užice sa Velisavljevićevim „Svrati, reče čovek“ u režiji Ivana Vukovića, Narodno pozorište „Priština“ u Gračanici sa „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.
Žiri u sastavu glumica Nada Jurišić, dramaturg Jelena Mijović i rediteljka Bojana Lazić doneće odluku o najboljima iz selekcije dramaturga Slobodana Obradovića. To podrazumeva i predstave za najmlađe koji će imati priliku da od 12. do 16. maja u terminu od 11 časova pogledaju pet predstava koje će se naći u konkurenciji za nagradu na „Malom Joakimu. Prvog dana, 12. maja, Šabačko pozorište predstaviće se Nušićevim „Hajducima“ u režiji Vladimira Milojevića. Narednog dana, 13. maja, po motivima bajke Frenka Bauma, a po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića, Kraljevačko pozorište izvešće „Čarobnjaka iz Oza“. U četvrtak, 14. maja, Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja predstaviće se predstavom po tekstu Peđe Trajkovića, a u režiji i adaptaciji Bojana Stojčetovića „E, baš Crvenkapa“. U petak, 15. maja, Narodno pozorište Pirot izvešće predstavu „Škola za manekene“ po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Poslednjeg dana, u subotu, 16. maja, Puls Teatar Lazarevac odigraće predstavu „Marko Kraljević i Musa Kesadžija“ po tekstu Miroljuba Nedovića, a u režiji Aleksandra Trmčevića.
Predstavom u čast nagrađenih, 18. maja, Knjaževsko srpskog teatra Kragujevac „Prevaranti u suknji“ Kevina Ludviga, a u režiji Milića Jovanovića, spustiće se zavesa na 51. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.
PRATEĆI PROGRAM
Na ovogodišnjem Festivalu „Joakim Vujić“ šabačka publika imaće priliku da pogleda i prateći program „Suočavanje s glumcem“ gde će se od 13. do 16. maja predstaviti glumci u monodramama. Sa početkom u 23 časa prve večeri na Maloj sceni „Dr Branivoj Đorđević“ nastupiće Jovica Jašin koji je režirao monodramu rađenu po knjizi „Pisma iz Srbije“ „Ima jedna zemlja“ Bojana Ljubenovića. Naredne večeri, 14. maja na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ Ivan Tomašević odigraće monodramu „Zoran Radmilović“ u režiji Andree Ade Lazić koja je dobila nagradu publike na Festivalu pantomime u Zemunu. Povodom sto godina od rođenja Branka Ćopića na Maloj sceni „Dr Branivoj Đorđević“ Zoran Karajić će po hiljadu sto dvanaesti put izvesti Ćopićevo delo „Bog te mazo“ u režiji Toma Kurzovića. Poslednje večeri, 16. maja, na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ nastupiće Siniša Maksimović sa svojim rediteljskim delom „Fejsbruka“ po tekstu Zorana Mijaljevića.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa