13. maj 2010.13. maj 2010.
KREDIT LEK ALI I TERET ZA KUĆNI BUDžET

PAD DINARA POVEĆAO RATU

Krediti su nužno zlo, pogotovo što su svi zajmovi u Srbiji izuzetno skupi. Građani uglavnom uredno otplaćuju kredite, iako su mesečne rate zbog pada dinara značajno porasle. Samo 3,3 odsto onih koji su uzeli kredite, bar za sada, ne uspevaju uredno da izmiruju dugove
Poslednjih godina građani su masovno uzimali kredite, najčešće za krpljenje rupa u kućnom budžetu. Neki, odnosno oni sa kojima smo razgovarali tvrde da su se zadužili kako bi platili nagomilane obaveze državi i njenim preduzećima ili kupili neki od osnovnih uređaja za domaćinstvo.
Podigla sam kredit 2005. godine, naravno sa deviznom klauzulom. Sve do pre par meseci sam uspevala uredno da plaćam rate, iako su stalno rasle zbog pada vrednosti dinara. Zajam sam bukvalno potrošila za neke osnovne stvari koje nisam mogla da priuštim od plate. Došla sam u situaciju da ne mogu redovno da otplaćujem kredit i bila sam prinuđena da uzmem novi za refinansiranje. Rata mi je sada manja, ali sam svesna činjenice da sam ušla u bankarsko vrzino kolo iz koga ću teško da isplivam, kaže Vesna Živković iz Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa