30. april 2015.30. apr 2015.
MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Rod kao zalog za zajam

Zakon o predžetvenom finansiranju će omogućiti poljoprivrednicima da kao zalog za pozajmicu daju budući rod, što će im umnogome olakšati poljoprivrednu proizvodnju- rekao je prošlog utorka državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović.
Zakon o predžetvenom finansiranju stupa na snagu 1. juna, a 13. maja, će u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu biti održana velika konferencija na kojoj će ovaj akt biti detaljnije predstavljen i na kojoj će budućim učesnicima u sistemu biti bliže predstavljen način funkcionisanja sistema predžetvenog finansiranja.
Golubović je novinarima prilikom predstavljanja Zakona o predžetvenom finansiranju rekao da će registar ugovora o finansiranju biti uspostavljen u Agenciji za privredne registre (APR). „Ovaj zakon je jedinstven i kao takav se prvi put primenjuje u Evropi“, istakao je Golubović i dodao da Rusija, Bugarska i Ukrajina rade na pripremi sličnih akata.
„Korisnici ovog načina finansiranja mogu biti fizička lica, preduzetnici i pravna lica“, rekao je Golubović i naglasio da bi ovaj zakon trebalo da utiče na povećanje osiguranja useva jer će samo tržište nametnuti ovaj uslov.
Koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović izjavio je da je ovaj zakon bitan za Srbiju ne samo zbog hroničnog nedostatka finansijskih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju već i zato što prebacuje težište finansiranja sa javnog na privatni sektor. Milovanović je istakao i da ovaj zakon ne zahteva nikakvo administriranje od strane državnih organa i najavio da će u poslednjem kvartalu ove godine biti organizovan „karavan informisanosti“ u 15 opština u Srbiji gde će, u direktnom radu, budućim korisnicima biti približeno kako zakon funkcioniše u praksi.
(Veb prezentacija Ministarstva p

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa