30. april 2015.30. apr 2015.
ZELENI SRBIJE, POKRET ZA BOGATIĆ

SAOPŠTENjE

Povodom Međunarodnog praznika rada, Zeleni Srbije Pokret za Bogatić žele da ukažu na sve lošiji položaj radnika u Srbiji ali i Evropi.
Ovaj dan obeležava se kao podsećanje na borbu radničkog pokreta za osnovna ljudska prava iz oblasti rada kao što su zabrana diskriminacije, pravo na sindikalno organizovanje, osmočasovno radno vreme, pravo na bezbednost i zaštitu na radu, i slično. Ovo su prava ali i građanske vrednosti koje se sve više zaboravljaju. Novi Zakon o radu i mere štednje samo su pogoršale opšte stanje u društvu u kojem ne vlada pravo već voluntarizam.
Zeleni Srbije se zalažu za povratak solidarnosti kao važne društvene vrednosti kao i za zaštitu ljudskih prava i sloboda, među kojima su prava radnika jedna od najvažnijih. Sve više radnika radi u uslovima koja su na granici prihvatljivih. Smatramo da ekonomija Srbije mora da se orijentiše na zeleni rast i zelena radna mesta, koja će raditi i za ljude i za životnu sredinu.
Zelene stranke Evrope imaju holistički pogled na rad i prava. Naše radno mesto je deo životne sredine. Ovo je osnova politike stranke Zelenih za radnička prava. Zeleni se zalažu za demokratiju na radnom mestu, pri čemu će se u ekonomiji odlučivati kooperativno kroz uključivanje radnika i zajednice kojima služe. Kao što građani imaju pravo da se pitaju kada je njihova životna sredina u pitanju, tako imaju i pravo da odaberu kakav ekonomski razvoj žele.
Dipl. ing. Aleksandar Firaunović l

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa