30. april 2015.30. apr 2015.
U Krupnju obeleŽen MeĐunarodni dan planete Zemlje

SAČUVAJMO MAJKU ZEMLjU

Pod sloganom „Neka bude čisto“ u organizaciji Biciklističko-ekološkog društva „ECOBIKE“ iz Krupnja u utorak 28. aprila 2015. godine u zatvorenoj ulici u centru Krupnja obeležen je Međunarodni dan planete Zemlje koji se širom sveta obeležava svake godine različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i da dovedu do promene ekološke svesti.
Dan planete Zemlje prvi put je obeležan 22. aprila 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj datum je službeno prihvaćen kao Dan planete Zemlje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini 1992. godine u Rio de Žaneiru, kada je i usaglašen dugoročni program za promociju održivog razvoja planete Zemlje. Zato je Dan planete Zemlje podsticaj sledećim ljudskim aktivnostima: stvaranje uslova za održivi razvoj, očuvanje bioloških raznovrsnosti, štedljivo korišćenje prirodnih resursa, korišćenje onih izvora energije koje mogu da se obnove, pravilno odlaganje smeća i korišćenje sekundarnih sirovina reciklažom, kao i borba protiv svih faktora koji štetno utiču na klimatske promene.
Program Društva „ECOBIKE“ iz Krupnja usmeren na zaštitu životne sredine podeljen je u više tematskih celina i obuhvatio je nekoliko aktivnosti. Najpre su volonteri učenici Srednje škole u Krupnju ujedinjeni u ekološku patrolu obišli uži deo grada sa namerom da ga očiste od otpada i da ukažu da nam samo zdrava i čista životna sredina može pružiti kvalitetniji život i da zajedničkim snagama treba da podignemo svest o potrebi zaštite životne sredine i odgovornog ponašanja.
Deca Predškolske ustanove „Naša radost“ iz Krupnja su sa svojim vaspitačima izvela muzičko-scenski ples prilagođen ovom događaju, jer su specijalno za ovu priliku pripremili odgovarajuće koreografije, kostime i adekvatne muzičke numere. Učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja su izveli prigodan recital sa ciljem da skrenu pažnju na neodgovorno ljudsko ponašanje koje dovodi do klimatskih promena, do efekta staklene bašte, do globalnog zagrevanja, do nestajanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta sa lica Zemlje.
Na kraju programa su deca na pločniku zatvorene ulice kredama u boji oslikali zdravu i nezagađenu prirodu kao primer svakom građaninu da dobro razmisli o svom ponašanju prema Zemlji, i da zajedno doprinesemo da Zemlja bude čistija i lepša. Razlog više za organizaciju ovakvih događaja je i to da je sa povećanjem broja stanovnika na Zemlji i industrijalizacijom došlo do zagađenja vazduha, zemlje i vode. Sve veći problem su i nehigijenske divlje deponije usled čega je u poslednjih stotinak godina planeta Zemlja doživela veće zagađenje nego milionima godina unazad.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa