30. april 2015.30. apr 2015.
Promocija “Srbi na Korzici“ u Krupnju

U SLAVU SLAVNIH PREDAKA

Povodom stogodišnjice od Albanske golgote i dva veka od početka Drugog srpskog ustanka, prošlog četvrtka u Biblioteci “Politika“ u Krupnju, predstavljena knjiga “Srbi na Korzici“ autora drenovačkog učitelja Zorana Radovanovića.
O knjizi iz desetotomne Edicije „Srbija 1914-1918“ u zajedničkom izdanju Radio Televizije Srbije i „Prometej“ iz Novog Sada, koja je prošle godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu nagrađena za izdavački poduhvat godine govorili su Petar Jovanović direktor Biblioteke „Politika“ i Zoran Milikić pomoćnik generalnog direktora RTS. Narator je bila Ana Trifunović, dok su veče muzikom popunili Milić Isailović, Goran Tomić i Momčilo Radovanović.
-U istoriji ove zemlje nema skoro nijedne stranice, a da nije ispisana krvavim ratovima i sukobima. Istorija Srbije je istorija njenog mučeništva i paćeništva. Ova knjiga nas podseća na stogodišnje stradalništvo i doživljenu golgotu na izbegličkim međunarodnim prostorima u vihoru Velikog rata. Povod za ovu priču je sadržaj teksta koji se oslanja na građu iz Arhiva Srbije u Beogradu koji poseduje originalna dokumenta o radu protojereja““stavrofora Jakova Čupića višedecenijskog paroha drenovačkog u Mačvi i bivšeg trogodišnjeg starešine Srpske pravoslavne izbegličke crkve u Bastiji na francuskom ostrvu Korzika za vreme Prvog svetskog rata. U njegovim i drugim sadržajima sumiraju se učesnici i događaji prilikom boravka oko 5.000 srpskih izbeglica na Korzici- rekao je autor knjige Zoran Radovanović, i dodao:
-Svaka odgovorna država, kao i svaki roditelj ili pojedinac, protiv svih ovozemaljskih nepravdi najbolje i najlakše se bori duhovnim oružjem u liku svoje dece. Tako rade odgovorni narodi. Jedino na taj način, kroz obrazovanje i vaspitanje, ulažući u budućnost, jedan narod biva sve vitalniji, mudriji i duhovniji. Istorija je svedok vremena, svetlo istine, život pamćenja, učiteljica života. Prošlost nam vekovno poručuje da vreme ne leči uvek rane. Nekad nas uči da živimo sa njima jer često u životu put kojim ne želimo ići postane put svih puteva, kao srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata. Naš put nije ni kratak ni lak. Vrletna je ta staza na kojoj tražimo preobraženje i spasenje za sve, za sebe i za naše bližnje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa