30. april 2015.30. apr 2015.
SIRAJ SADžENA U GALERIJI ŠABAČKOG POZORIŠTA „VLADISLAV LALICKI“

VIZUELNA POETIKA JEDNOSTAVNOSTI

Savremeni indijski umetnik Siraj Sadžena predstavio se prošlog četvrtka Šapčanima izložbom „Singular in Plural“ u galeriji Šabačkog pozorišta „Vladislav Lalicki“.
- Srećni smo i zadovoljni, profesionalno vrlo ispunjeni, zbog toga što smo uspeli da organizujemo izložbu Siraja Sadžene, indijskog umetnika u našem gradu. Time smo obogatili i kulturnu ponudu grada Šapca. Šta reći o ovom umetniku koji je završio Likovnu akademiju u rodnom gradu Indore u čijim se radovima iščitava poentilistički pristup koji se ogleda u mnoštvu tačkica, poteza implementiranih na papir sa određenom simbolikom a da se ne spomene i kurtološka dimenzija koja je svakako različita od ove naše ““ rekao je Slobodan Peladić, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca otvarajući izložbu koja je realizovana zahvaljujući i Jasmini Diklić, članici ovog Udruženja.
Prateći svoju individualnu stvaralačku estetiku, koja se ogleda u svestranosti sopstvenog rada, ali i žaru za inovacijom, kroz ličnu poetiku u kojoj je jednina vizija, a ekspresija množina, Sadženina umetnost vodi ka smirenosti i razmišljanju, meditaciji posmatrača.
- Što se tiče mojih slika rekao bih da verujem u jednostavnost. Volim da stvaram nešto veliko od malih stvari. To je moja filozofija. Moje slike su portreti moje zemlje ali i zemalja u kojima sam bio. Slikam ono što vidim stvarajući nešto poput vizuelne poetike. Nema istorije iza. To su moja sećanja bez forme. Želim da slikam ono što osećam. To je energija geografije, vizuelna poetika koju osećam. Rad i dodir sa platnom predstavlja senzualan osećaj. Volim da eksperimetišem, da se igram. Sve je moja inspiracija ““ zemlje, ljudi, tkanine. Veoma mi je drago i zahvalan sam svima vama koji ste došli na otvaranje moje izložbe, za vaše vreme i ljubav. Hvala vam puno ““ dodao je Siraj Sadžena.
Sahenina „Jednina u množini“, ali i celokupna umetnost u kojoj se igra ne samo sa posebno pripremljenim papirom, nego i keramikom, tkaninama, nitima, formom i oblikom, na izvestan način može se okarakterisati i stihom našeg pesnika Vaska Pope „naučićemo ovaj mrak da ponovo sija“. A njegova umetnička poetika isijavaće u galeriji Šabačkog pozorišta do 10. maja, a zatim će obasjati i „Noć muzeja“ u novosadskoj galeriji „Podrum“ 16. maja.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa