30. april 2015.30. apr 2015.
U SUBOTU 16. MAJA

ŠABAČKA NOĆ MUZEJA

Ovogodišnja međunarodna manifestacija „Noć muzeja“ biće po dvanaesti put održana u pedeset gradova Srbije. Među njima je i grad Šabac čije su ustanove kulture, škole, udruženja i institucije pripremile raznovrstan program od 18 časova do ponoći.
OD NARODNOG MUZEJA DO KULTURNOG CENTRA
Narodni muzej zajedno sa šabačkom Crkvom „Svetih Apostola Petra i Pavla“ prirediće izložbu „Pravoslavna liturgika“. Odežde, posude i relikvije koje se koriste tokom službe u pravoslavnom hramu, sa objašnjenjima o značenju i nameni istih, biće dostupne posetiocima.
Biblioteka šabačka izložbom „Hemijska industrija Zorka“ Šabac predstaviće najuspešniji period hemijskog giganta od šezdesetih do kraja osamdesetih godina. Fotografije, albumi, knjige, razglednice, film i novine podsetiće starije generacije, a mlađe obavestiti, o ovom nadasve značajnom periodu u razvoju grada. Uz pesmu hora, skulpture i instalacije ispred Biblioteke šabačke, grupa „Kombinart“ svojim programom „Zlatno doba“. pokušaće da prizove srećno vreme u kojem je većina šabačkih radnika odlazila na posao biciklom niz Pop Lukinu ulicu. Od 18 do 20 časova za najmlađe ljubitelje knjige predviđeno je „Biblišino ponoćno čitalište“.
Međuopštinski istorijski arhiv upriličiće izložbu povodom sto dvadeset godina od rođenja Živorada Žike Popovića, jednog od organizatora kulturno-prosvetnog rada u Šapcu i Podrinju između dva svetska rata. Ovom prilikom biće prezentovan materijal iz fonda Šabačke narodne knjižnice i čitaonice koji se čuva u Arhivu, kao i lične arhive porodice Popović.
„Reč ubija“ u Kulturnom centru Šabac naslov je više događaja objedinjenih u manifestaciju koja će građanima ponuditi od 18 časova predstavljanje monografije Predraga Koraksića Coradža „Trajno prošlo vreme“. O knjizi će govoriti Dušan Veličković i autor, a sat kasnije u galeriji biće otvorena Koraksićeva izložba karikatura. U periodu od 21 do 23 časa u Velikoj sali Kulturnog centra Srđan Dinčić i Neša Bridžis u okviru večeri stend up komedije zabaviće sve duhovitim programom.
U prostorijama KUD „Abrašević“ predviđena je izložba „Šabačka gospoda, nekad i sad“ posvećena staroj i novoj šabačkoj gospodi, o čijim će sličnostima i razlikama prosuditi sami posetioci uz zvuke adekvatnog muzičkog programa.
Izložom fotografija „Noć stila - savremeni kostim“ Udruženja likovnih stvaralaca Šapca predstaviće najnovije modne kolekcije kostima za proleće - leto 2015. umetnice Aleksandre Ranković.
I ŠKOLE IMAJU ŠTA DA PONUDE
„Let There Be Rock!“, tj. „Neka bude rok!“ poručuju iz Škole primenjenih umetnosti čiji će učenici, mladi umetnici, posetiocima omogućiti susret sa legendarnim rok muzičarima.
Izložba „Sve mature Šabačke gimnazije“ u Šabačkoj gimnaziji vratiće sve prisutne u nezaboravne školske dane. Prateći program obuhvatiće izložbu đačkih suvenira škole, kao i stalnu postavku Gimnazijskog ateljea.
Ove godine OŠ „Janko Veselinović“ predstaviće se dvodelnim programom „Janko Veselinović i Jankovci kroz vreme“. U prvom delu biće izložene fotografije i radovi Janka Veselinovića, kao i istaknutih učenika škole koji su svoje uspehe ostvarili u zemlji i inostranstvu. Drugi deo programa je edukativnog karaktera i podrazumeva projekcije istorijskih filmova i radionice za decu na temu književnosti.
U OŠ „Jevrem Obrenović“ interaktivna radionica „Mihajlo Idvorski Pupin/ Fizika kroz istoriju i oglede “ ponudiće svima sagledavanje istorije fizike kroz vreme, Pupinov život i rad. Posetioci će imati priliku da učestvuju u raznim ogledima iz fizike.
Muzičko-scenski prikaz OŠ „Vuk Karadžić“ „Moja škola nekad i sad“ nastao je kao rezlutat istraživanja kulturnog života našeg grada između dva rata. Izložba likovnih radova predstaviće segmente gradske prošlosti, a predviđena je i multimedijalna prezentacija škole.
RAZNOVRSNO I U PEŠAČKOJ ZONI
Turističa organizacija grada Šapca u pešačkoj zoni pripremiće program „Šabac u 3D“ tako da će posetioci moći da prošetaju gradom kroz vreme u trećoj dimenziji.
Svojim „Cocktail party/Poruka u boci“ Saša Stamenković ponudiće postavku od 196 flaša sa umetnutim zastavama raznih zemalja širom sveta. Publika će moći da izabere zemlju kojoj bi htela da pošalje određenu poruku lične ili opšte prirode, a s obzirom da možete poruku podeliti s drugima, stvoriće se interakcija delo-publika-publika.
Projekat Zvonka Petrovića „P(G)AZI UMETNIK“ pružiće nesvakidašnji performans. Na „papirnoj stazi“™“™ umetnici će zauzimati ležeće položaje simulirajući „leševe na mestu zločina“™“™, dok će istovremeno drugi umetnici belom bojom obeležavati pozicije tela. Nakon toga publika će moći da gazi po siluetama na papiru i prska ih bojom, te će svi zajedno poslati nedvosmislenu poruku o položaju umetnika u našem društvu.
Beogradska vizuelna umetnica Ljiljana Šunjevarić kao gost „Holodroma“ svojim radom „Novodevičansko-Remake/Šabac/Laza Lazarević“ „pakovanjem“ bronzane skulpture u providnu kutiju od pleksiglasa napraviće gest eksplicitne umetničke intervencije u javnom prostoru u isto vreme nudeći mogućnost „čitanja“ i interpretacija formalne transformacije spomenika.
MIŠARSKI ETNO VREMEPLOV
Izložba tradicionalnih kućnih predmeta i kuhinjskih recepata iz mišarskih domaćinstava, uz degustaciju starinskih kolača i drugih kulinarskih đakonija samo su neki od razloga da se Šapčani zapute u Mišarsku galeriju i osete mirise, ukuse i boje prohujalih vremena.
APOTEKARI
Apoteka „Šabac“ pripremila je izložbu „Apotekarske stojnice - čuvari lekova i lekovitih supstanci kroz vekove“ pored stalne postavke sa renoviranim nameštajem i starim fotografijama. Za „Noć muzeja“ biće otvorene i prostorije Apoteke „Šabac“ u Gospodar Jevremovoj ulici br. 23.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa