7. maj 2015.7. maj 2015.
PREDŠKOLCI VRTIĆA „SLOBODA“ POKAZALI POZNAVANjE SAOBRAĆAJNIH PROPISA

SPREMNI BUDUĆI ŠKOLARCI

Povodom Nedelje prevencije povreda u saobraćaju predškolci vrtića „Sloboda“ zajedno sa svojim vaspitačicama Aleksandrom Rajak, Ljiljanom Stefanović, Marjanom Ivanović i Ljiljanom Perić prošlog četvrtka na gradskom poligonu pokazali poznavanje saobraćajnih propisa.
- U Predškolskoj ustanovi još od najmanjeg uzrasta radimo saobraćajno vaspitanje i obrazovanje sa decom. Iskoristili smo ovu priliku da svo stečeno znanje do predškolskog na ovom poligonu to prevedemo u neko funkcionalno znanje pošto smatramo da su oni najosetljivija kategorija. U septembru kreću u školu i vrlo brzo će se pojaviti situacija kada će morati da se odvaže da sami krenu u školu tako da smo sa njima vežbali određene situacije poput toga kako da prelaze ulicu na mestu gde nema semafora, kada se boja na semaforu promeni iz zelenog u crveno, kada se na trotoaru nalazi parkiran automibil da slučajno ne izađu na kolovoz. To su neke situacije kojima će oni najpre biti izloženi kada krenu u školu ““ rekla je vaspitačica Sandra Mićić.
Pod sloganom „Spasimo dečje živote“ Ujedinjene nacije ove godine obeležavaju Nedelju prevencije povreda u saobraćaju. Kako se nacionalna strategija zasniva na nameri da do 2020. godine ne bude nijednog nastradalog deteta, ovo je samo jedan od načina da se najmlađi nauče kako treba da se ponašaju kao učesnici u saobraćaju.
- Došli smo ovde da vidimo naše najmlađe sugrađane, šta to oni znaju o saobraćaju, da nam pokažu na pologinu kakvi su učesnici u saobraćaju i na koji način se odnose prema saobraćaju. Drago nam je što vaspitačice Predškolske ustanove „Naše dete“ požrtvovano i marljivo rade na tome. Ono što je značajno je da oni kontinuirano rade na prevenciji, tj. na učenju dece o poznavanju pravila saobraćaja što će im svakako značiti u daljem životu ““ istakao je predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić.
I najmlađi su imali šta da kažu i pokažu kada je u pitanju ova veoma značajna tema za njihov dalji život.
- Mi smo učili kako da se pravilno ponašamo u saobraćaju. Naučila sam da se pešaci kreću samo po trotoaru i da je vrlo opasno po njihov život da se kreću po ulici ““ rekla je Petra Jovanović.
Pogled levo, dođeš do polovine ulice, pogled desno, i pređeš ulicu kada nema semafora, objašnjava Lazar Kolašinović. A i bicikl se može sigurno voziti samo ako dobro znaš šta smeš, a šta ne smeš, da radiš.
- Naučio sam da možemo da vozimo biciklo. Vozio sam ga po ulici desnom stranom. Tako mora uvek. Ulicu kad imamo semafor prelazimo tako što pogledamo da li je crveno ili zeleno. Ako je zeleno pređemo, a ako je crveno stojimo i čekamo zeleno ““ dodaje Pavle Milosavljević.
Za buduće osnovce, ako se budu pridržavali onoga što su naučili od svojih vaspitačica, od septembra problema neće biti, jer su već sada odgovorni učesnici u saobraćaju.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa